Humorsåpan Hörby en stor succé

Ingen har väl missat Hörbys humorsåpa som gör stor succé.

Redan de första dagarna fick det första av de sju avsnitten 14 000 visningar på YouTube, och ett enormt genomslag i riksmedierna.

– Helt fantastiskt! Det känns som om Hörby dykt upp varje gång en slagit på tv:n eller radion den senaste tiden. Jätteroligt, och vilket gensvar både från Hörbyborna och alla andra som uppmärksammar oss, säger Ann-Charlott Engström, kommunikationsansvarig i Hörby kommun.

Hittills har bland annat Landet runt, Kulturnyheterna, SVT Nyheter Skåne, Aktuellt och Sverige Idag gjort reportage om Hörbys såpasatsning. I riksradion har vi blivit intervjuade i P4 Extra, och såväl Radio Malmöhus som Radio Kristianstad har rapporterat direkt från Hörby.

– Dessutom har telefonen gått varm och många tidningar har hört av sig och gjort reportage. Så en kan lugnt säga att satsningen redan är en succé och att beslutet att lägga hela årets marknadsföringsbudget på en enda bra storsatsning är helt rätt, säger Ann-Charlott Engström.

Sex humorspäckade avsnitt

Första avsnittet av humorsåpan ”Hörby” släpptes den 9 november 2018. Sedan kom ett nytt avsnitt sex veckor i rad, på den klassiska såpatiden: torsdagar klockan 20.00 Premiärkvällen förhandsvisades samtliga sex avsnitt för Hörbybor och inbjudna på biografen Metropol i Hörby.

– Huvudrollsinnehavarna var på plats i sina karaktärers skepnad. Metropol var fullsatt och reaktionerna blev precis de vi hoppats på, mycket skratt och glädje, säger Ann-Charlott Engström.

Ungefär 50 av platserna på Metropol gick till Hörbybor som fått anmäla sitt intresse via Hörby kommuns Facebook-sida. Intresset var enormt och långt ifrån alla fick plats.

Maktkamp om potatis

”Hörby” är en fiktiv historia med blinkningar åt traditionella såpaintriger. Istället för en maktkamp om olja eller vin, som i ”Dallas” eller ”Falcon Crest”, står den påhittade kampen i Hörby om potatismarknaden.

I huvudrollerna syns några av Skånes finaste humorskådespelare. Huvudrollerna spelas av Sanna Persson, känd från bland annat ”Hipp Hipp”, Eva Westerling och Håkan Brinck. Även Ola Selmén, från SVTs ”Amigo” och ”Upp till bevis”, finns med i ”Hörby”. Dessutom dyker olika Hörbybor och profiler dyker upp i mindre roller.

Filmteamet med kommunsekreterare Bianca Mogren i kommunens korridor.
Filmteamet med Anders Johansson, Eva Westerling, Viktoria Johansson, fotograf och längst fram kommunskreterare Bianca Mogren som syns i andra avsnittet av humorsåpan ”Hörby”.

Sunnanå production

Alla resurser har lagts samman för att kunna kraftsamla och nå ut så brett som möjligt. De sex avsnitten skapades tack vare nära samarbete med Sunnanå Production AB, som har all kompetens inom företaget. Sunnanås Anders och Viktoria Johansson har i samverkan med kommunens kommunikatörer skapat allt från idé, manus, musik och vinjett, till att hitta rätt skådespelare, regissera, filma och klippa såpaserien.

Varje avsnitt är mellan sex och nio fem minuter långa, förutom det sista som producerades i maj 2018 och är runt 15 minuter långt. I historien vävs Hörbys många fördelar in, som de goda möjligheterna att pendla till Malmö, Lund och Köpenhamn. Vackra naturscener varvar med bilder från Hörby centrum, landsorten och olika besöksmål.