Håll koll på giftiga svampar

Snart drar svampsäsongen i gång på riktigt. En regnig och varm vår och sommar gör att svamparna trivs extra bra i vår natur. Då kommer de tidigt och växer i stora mängder. Det gör det extra viktigt att kunna skilja mellan ätliga och giftiga svampar.
Så identifierar du giftiga svampar
I Sverige finns flera giftsvampar som lätt kan förväxlas med ätliga svampar från andra länder. Giftig svamp behöver inte smaka illa och det gör att man kan hinna få i sig stora mängder innan symtom börjar visa sig. Därför är det tyvärr varje år flera personer som drabbas av allvarlig förgiftning efter att ha ätit en måltid tillagad med giftig svamp. Giftinformationscentralen har sammanställt information som visar upp de farligaste svamparna i Sverige samt vad man ska göra om man råkar äta en giftig svamp.
Två enkla regler för att undvika giftsvampar i Sverige:
- Ät aldrig vita svampar med vita skivor
- Ät aldrig bruna svampar med bruna skivor
Kom ihåg:
- Ät bara svampar som du säkert vet är ätbara.
- Svampar som anses vara ätbara i andra länder kan se likadana ut som giftiga svampar i Sverige.
- Det finns ett 10-tal riktigt giftiga svampar i Sverige.
- Read about poisonous mushrooms in English on Swedish Poisons Information Centre’s website and download their brochure translated to 30 languages.
Tips:
Våra gula kantareller är ett säkert kort då de med sitt säregna utseende är nästan omöjliga att blanda ihop med en giftig svamp!