Johan ser till att bussarna är i toppskick – praktik genom LSS öppnar dörrar

På Transdevs bussdepå i Hörby rullar Skånetrafikens gula regionsbussar ständigt in och ut under dagen. Här har även Johan Andersson sedan ett år tillbaka sin praktikplats genom kommunens LSS.
Skräddarsydd praktikplats
Johan, som tidigare arbetat som taxichaufför och även fordonskontrollant för Skånetrafiken, tar även emot stöd från kommunens LSS (Lagen om stöd till vissa funktionshindrade) och med hjälp av den externa praktik som erbjuds hittade han till Transdev. Transdev kör Skånetrafikens gula regionsbussar och har depåer i Hörby, Malmö och Kristianstad.
– Johan mejlade mig direkt, säger Madelein Dannqvist, enhetschef på Transdev. Jag har själv en bakgrund av att jobba inom LSS och såg snabbt att det här kunde bli en bra lösning för både honom och oss. Vi har egentligen inga öppna praktikplatser, men vi ville testa att ta emot Johan. Jag tänkte att fungerar det så fungerar det, och fungerar det inte hittar vi en lösning.
– Jag har ett stort intresse för bussar och fordon, och maskiner i stort. Så jag har hittat helt rätt här, säger Johan.
Tillsammans med kommunens Dagliga verksamhet utformade Johan och Madelein en skräddarsydd praktikplats, och sedan ett drygt ett år tillbaka arbetar han nu två dagar i veckan på depån, och gärna fler om det behövs.

Kontrollerar, åtgärdar och stöttar
Johans huvudsakliga uppgift är att gå igenom bussarna när de kommer in mellan turerna. Bussar som är i trafik hela dagen behöver både tillsyn och små åtgärder för att hålla hög standard. Med hjälp av checklistor ser han till att allt från skyltar, säkerhetsbälten och barnvagnsplatser till förarsäten och högtalarutrop fungerar som det ska. Han plockar bort skräp och rapporterar större brister vidare till trafikledarna. Mindre fel löser han själv på plats.
Han tar också hand om kvarglömda saker som plånböcker och mössor, och klipper gräset på området för att hålla depån prydlig. Ett av hans särskilda uppdrag hittills i år har varit att rengöra och smörja alla handikappramper, vilket underlättar stort för chaufförerna.
– Så nu är de enklare för busschauffören att dra ut och använda, säger Johan. Det går mycket fortare.

Ur både en trivsel- och säkerhetsaspekt är det viktigt att allting i bussarna fungerar utan anmärkningar, och med Johans hjälp går allt som det ska.
– Jag har tidtabellen i huvudet. Jag vet när bussarna kommer och hur länge de står här, så jag kan planera vilka jag ska gå igenom först, säger han.
– Det är väldigt tacksamt att ha Johan hos oss, säger Madelein Dannqvist. Vi skulle behöva ha en som han på alla våra tre depåer. Men sådana som Johan växer inte på träd.

Praktik som gör skillnad
Hörby kommun har idag en handfull personer ute på extern praktik genom Daglig verksamhet. Praktiken utformas i dialog mellan praktikanten, arbetsplatsen och kommunen. Kommunen betalar habiliteringspeng och står även för en helförsäkring.
– Det är ett jättebra alternativ för personer som inte kan ta en vanlig anställning, säger Charlie Oorthen-Lähnn, stödpedagog inom LSS.
För att praktiken ska bli så utvecklande som möjligt försöker kommunen också hitta utbildningar och kurser som stärker individens kunskap. Johan ska till exempel få följa med på en bussbesiktning framöver.
– Vi klär Johan i så mycket kunskap vi bara kan, säger Charlie Oorthen-Lähnn. Vi försöker ge honom alla förutsättningar för att ta sig framåt. Samtidigt måste man hitta en bra balans mellan praktik, vardag och varje persons förutsättningar.
Johan trivs med arbetsuppgifterna på Transdev och pratar högt om arbetsplatsen. Depån har ofta gemensamma frukostar, och varje jul blir det julbord. Madelein Dannqvist håller med om att alla verkligen trivs här. Men tids nog vill Johan röra sig vidare.
– Jag vill gärna besöka Transdevs depåer i Kristianstad och Malmö, och se hur det fungerar där. Men mitt långsiktiga mål är att köra buss själv. Det vill jag verkligen göra.
