Just nu är det torrt i skog och mark

En brasa på marken ute i en grönskande skog.

Det är torrt i skog och mark vilket ökar risken för bränder. Om du har planer på att bege dig ut i skog och mark och göra upp eld eller elda trädgårdsavfall på din tomt behöver du vara försiktig.

All eldning sker under eget ansvar. Var därför mycket försiktig när du eldar och tänk efter före. Du är ansvarig för att kontrollera om eldning är tillåtet och lämpligt.

Du är också ansvarig för att se till så att elden inte sprider sig, även om eldning är tillåten. Vårdslöst beteende eller oaktsamhet kan leda till åtal.

Inget eldningsförbud men tänk på säkerheten

Om det är torrt i markerna och risken för gräs- och skogsbrand är stor kan räddningstjänsten eller länsstyrelsen fatta beslut om eldningsförbud.

Även om det inte råder eldningsförbud nu kan brandrisken vara hög och du bör hålla dig uppdaterad på brandriskprognosen. Tänk på säkerheten, vad som från början skulle vara en mysig grillning ute i naturen kan snabbt bli en allvarlig situation.

Eldning av trädgårdsavfall

Eldning av trädgårdsavfall ska ske i ihopsamlade, väl avgränsade högar alternativt i särskilt anordnad eldningstunna. Du får elda ris, kvistar och grenar, men inte löv, gräs och annat avfall som orsakar stora mängder rök.

Släck elden

Oavsett var du eldar, så behöver du alltid ha släckredskap till hands. En hink med vatten kan räcka, men vid en större eld kan det krävas att du har vattenslangen redo.