Kameror i Hörby centrum

Två kameror finns längs Storgatan i Hörby centrum. Syftet är att förebygga och reducera brott. Samtidigt visar Polisens statistik att antalet anmälda brott minskar i Hörby.

– Det är endast Polisen som har tillgång till det inspelade materialet. Vi kontrollerar inte övervakningsbilderna ständigt utan som regel först om vi får information om ett misstänkt brott. Det är därför viktigt att fortsätta göra anmälningar till polisen, både för att kunna avbryta ett eventuellt pågående brott och för att i efterhand kunna ta reda på vad som hänt, säger Hörbys kommunpolis Malin Sjöblom.

Ring alltid 112 vid ett pågående brott. Övriga anmälningar ska ske via 11414.

Trygghetsvandringar har genomförts då just området nära Gamla torg har identifierats som en plats där oroligheter i centrum ofta utgår ifrån.

– Trygghetsmätningar visar att en del invånare upplever Hörby centrum som en otrygg plats, framför allt sent på kvällen. Upplevd otrygghet är väldigt individuellt, men det finns ingenting i statistiken som säger att Hörby är mer brottsutsatt än andra orter, säger Malin Sjöblom.

Tvärtom visar polisens statistik att antalet anmälda brott minskar i Hörby kommun, jämfört med samma period förra året. Ungefär 300 färre anmälningar har kommit in hittills i år.

– Hörby är inte mer brottsutsatt än till exempel grannkommunen Höör, som har ungefär motsvarande befolkning. I Hörby ligger siffrorna väldigt jämnt i förhållande till året innan, medan Höör har ett par hundra fler anmälda brott i år, säger Malin Sjöblom.

Kamerorna längs Storgatan i Hörby är ett komplement till det brottsbekämpande och trygghetsskapande arbete som redan sker i Hörby, i nära samarbete mellan polis, räddningstjänst, kommunen och andra engagerade.

Lagen värnar om den personliga integriteten. Kamerorna spelar in bild, men inte ljud och inspelningarna hanteras av polisens behöriga personal.

I första skedet gäller tillståndet för kamerorna i tre månader, vilket är den tidsperiod Polisen kan besluta om. Därefter krävs tillstånd från Datainspektionen.