Kommunanställda agerade hjältemodigt och rådigt vid brand på kinesisk restaurang

Sofia Lögdberg som är chef för kommunens Arbetsmarknads- och integrationsenhet agerade snabbt och rådigt tillsammans med sin personal, när det på måndagen brann i den kinesiska restaurangen intill dem.

Sofia Lögdberg samt hennes medarbetare Hanna Farouk, Eva Liedholm och Caroline Gehander befann sig på Ernst Ahlgrensgata 3, Hannagården, samtidigt som branden startade i en fläkt på kinarestaurangen i huset bredvid.
Hanna och Caroline var i trädgården på baksidan, när båda tyckte det luktade grillad mat. Efter bara några minuter uppstod en rökbomb ur grannfastighetens  skorsten.

De sprang in och skrek till sin chef:
– Det brinner, det brinner.

Snabbt och rådigt

Sofia sprang ut och samtidigt ringde hon 112. Hon bad sina medarbetare att knacka på hos dem som bor i samma byggnad som restaurangen och uppmana dem att utrymma fastigheten. De följde hennes uppmaning och fick boende att lämna sina bostäder.

Sofia Lögdberg uppmanade Eva Liedholm att få ut paret som äger restaurangen medan hon själv hämtade skumsläckaren som stod på Hannagården.
Ena ägaren följde med Eva ut den andra ägaren ville inte.
Under tiden samlades folk alldeles utanför lokalen, men Sofias personal förde  dem bort till torget.

Släckte branden innan Räddningstjänsten var på plats

Väl inne i lokalen fick Sofia veta att ägaren hade försökt släcka branden med restaurangens skumsläckare. Sofia såg att det fortfarande brann, varför hon tömde även sin släckare.
-Jag var ju rädd att branden skulle sprida sig och att gasspisen skulle explodera. Det visade sig dock att ägaren stängt av gasen vilket nog var en salig tur, säger Sofia Lögdberg.

När Räddningstjänsten kom skickades rökdykare in för att göra en ordentlig undersökning. De kunde konstatera att branden var släckt.
– Jag sa att det var tack vare Räddningstjänstens utbildning som jag har lärt mig hur man gör för att släcka bränder. Och så bad jag dem om en ny skumsläckare.

En av brandmännen, som också visade sig vara den som utbildat Sofia och andra kommunanställda i brandsäkerhet, lovade dem en ny skumsläckare.
– Han sa att vi självklart skulle få det, eftersom vi hade handlat så rådigt, säger Sofia.

Idag känner de sig glada över sin insats. Branden släckt och ingen skadad.
– Fyra kvinnor som agerade med rationalitet och snabbhet. Det känns bra, avslutar Sofia och ser stolt på sin personal.

Från vänster: Caroline Gehander, Hanna Farouk och Sofia Lögdberg. I bakgrunden den skorsten som brann.