Lågedammsbadet får strategisk inriktning

Lågedammsbadet Närbild på hoppsats på Lågedammsbadet Foto: Hussein Nassar

För första gången får Lågedammsbadet en strategisk inriktning - ett välbehövt tillägg när besöksantalet och aktiviteter växer.

Populärt besöksmål

Lågedammsbadet är ett av Hörbys högst älskade besöksmål. Sedan sin invigning 2010 har besökarantalet bara ökat och verksamheterna breddats, och idag snittar badet på ungefär 200 besökare per dag. Badet har i dagsläget en stor bredd på egen verksamhet. Förutom att hålla badet öppet för allmänheten erbjuds bland annat vattengymnastik, rehabgymnastik och babysim i egen regi, och simundervisning i samarbete med skolorna i kommunen.

Även föreningslivet har under senare år vuxit sig starkt på badet. I dag är det upp mot 260 aktiva medlemmar i olika åldrar som deltar på föreningsverksamhet på badet, med aktiviteter som äger rum både utanför och under badets ordinarie öppettider.

Behov av prioritering

Baksidan av succén är att Lågedammsbadet inte längre har kapacitet att hysa all aktivitet som önskas. Därför har nu livsmiljönämnden beslutat om en prioriteringsordning för vilken verksamhet som ska få företräde till att nyttja badets lokaler och banor. Beslutet landade i att låta badet prioriteras i första hand för verksamhet i egen regi, såsom simskola, rekreation och allmänt bad, med föreningslivet som en sekundär prioritet.

– Beslutet behöver inte nödvändigtvis innebära några drastiska förändringar i verksamheterna. Det svarar bara på det allt större behovet av en strategisk inriktning som Lågedammsbadet har haft, säger Per-Albin Borhammar, kommunens fritidschef.

Förenklar beslutsfattande

Att Lågedammsbadet inte har haft någon särskild strategisk inriktning har gjort det svårt att avgöra vem som ska ha företräde till banor och tider. Med detta beslut hoppas livsmiljönämnden på en ökad tydlighet utåt och en enklare process kring beslutsfattande när tjänstepersoner nu får en tydlig bestämmelse att luta sig mot.