Lågehallarna invigs – resultat av ett skolarbete

Skolarbetet på temat ”Hur skulle du vilja förändra Hörby” ledde till ett medborgarförslag som i sin tur ledde till en tillgänglighetsanpassad modern sporthall med solceller på taket. Nu är det dags för invigning.

IK Lågans flickor skrev medborgarförslag

Halla Mc Guirk, Moa Björk och Mathilda Nyberg Pronk gjorde ett skolarbete som skulle handla om sådant de ville förändra i Hörby. Förslaget var så bra utfört att deras SO-lärare tyckte att de kunde skicka in det till Marcus Kulle, chef för kultur och fritid. Det ledde till ett möte och till att Hörby kommun gjort en stor investering i Hörbys fritids- och idrottsverksamhet

– Vi berättade om att omklädningsrummen och duscharna är slitna, att det är dålig ventilation och att vi känner oss otrygga i omklädningsrummen, berättar Halla Mc Guirk.

När skisserna på nya hallen visades blev flickorna positivt överraskade:

– När vi fick se dem tappade vi hakan och blev helt chockade. Det känns jättekul att kunna påverka, fortsätter Mathilda Nyberg Pronkt.

Nu står hallen klar.

– Det blev till och med ännu bättre än vad jag trodde! Hallen blev mycket större än vad vi trodde och det kommer att finnas mycket mer plats att vistas mellan och under matcher och kafeterian har blivit extremt fin! Hörby kommun har verkligen slagit på stort och jag är väldigt glad att de har tagit detta på så pass stort allvar. Eftersom att Lågehallarna är en så stor del av mångas liv och eftersom att många spenderar väldigt många timmar där per vecka, säger Mathilda Nyberg Pronk.

– Varje gång jag ser Lågehallarna tänker jag att jag har varit delaktig av detta och att jag har gjort skillnad tillsammans med Moa och Matilda. Det kommer alltid vara en stor stolthet att få se Lågehallarna nu och i framtiden, och att få veta att det är där jag kommer fortsätta välutvecklad mitt spel i handbollen och med resten av föreningen, säger Halla McGuirk.

Hörbys kommunalråd Cecilia Bladh in Zito ser fram emot alla aktiviteter i Lågehallarna:

­ – Med den här investeringen möjliggörs för våra medborgare att ha ett aktivt liv och en meningsfull fritid. Antingen som utövare eller som åskådare. I en sådan här anläggning läggs grunden till så mycket gott. Vad fysisk aktivitet betyder för oss vet vi alla men man ska inte heller glömma värdet av alla meningsfulla, lärorika och positiva möten som sker.

Invigningshelg med Måns Zelmerlöw

Några dagar innan invigning pågår arbetet fortfarande i Lågehallarna: planteringar ska göras utanför, parkeringen färdigställas, det ska städas och tekniken ska kollas. En konsert med Måns Zelmerlöw hålls på söndagen men redan på lördagen den 21september är det invigning: Det börjar kl 12 med öppet hus och avslutas med match mellan IK Lågan och HK Ankaret. Flera föreningar medverkar: Hörby BIK, Hörby BK, Hörby FF, Hörby GK, IK Lågan, Korpen Hörby och Önneköps IF.

Hållbart och tillgängligt

När hallarna slår upp porten på lördag möts besökaren av en modern hall som är tillgänglighetsanpassad med 12 omklädningsrum, tydlig skyltning och trygga utrymmen.

– Vi har en trygghetsvärd som ska fungera som en vuxennärvaro. Cafeterian bjuder in till att hänga här och vi vill att det ska vara positivt att vistas här, säger Per-Albin Borhammar, utvecklare Idrott och Fritid och en av nyckelpersonerna Lågehallarna-projektet.

”Alla kan gympa” är en gymnastik för alla som har en funktionsvariant, startar inom kort.

– Vi är extra stolta över att vi kan erbjuda det här i Lågehallarna tillsammans med Hörby GK.

På taket är det förberett för solcellspaneler. Ingen plast får finnas i cafeterian och kärl för sopsortering är utplacerade överallt: matavfall, brännbart och pant sorteras var för sig.

För Hörbys föreningsliv ser det ljust ut:

– Det här är ett stort lyft för hela Hörbys idrotts- och föreningsliv. Handboll är riktigt stort i Hörby, nu kommer andra sporter också att få möjlighet att växa, inte minst gymnastik och brottning som får goda förutsättningar i Lågehallarna.

Föreningar som deltog i invigningen:

  • Hörby BIK
  • Hörby BK
  • Hörby FF
  • Hörby GF
  • IK Lågan
  • Korpen Hörby
  • Önneköps IF