Med rötter i Balkan

Lejla är en 14-årig tjej som är född och har växt upp i protestantiska Sverige, med muslimska föräldrar, från Bosnien.
– Jag vågade aldrig stå för vad och vem jag var. Min dröm är att kunna vara inspiration för andra tjejer och kvinnor.

Jag heter Lejla Selava och är snart 15 år gammal. Jag har under två veckor (v.12 och 13) varit praktikant på socialförvaltningen i Hörby. Detta är en av de uppgifter som jag fick av min handledare, Cecilia Sahlström.

Min bakgrund

Den 29 mars 2004 föddes jag på Skånes universitetssjukhus i Lund. Jag var Fatima Selavas andra och Huska Selavas tredje barn. Min storasyster Selma, som då var 8 år, fick stanna hemma hos farmor medan min 15-åriga halvbror, Aldin, fortfarande bodde i Bosnien.

Hela min släkt är från Bosnien, men vi är utspridda lite överallt i världen. Min faster bor i USA, några kusiner i Schweiz, släktingar i Österrike, Tyskland, Bosnien och så vidare. Vi träffas dock varje år i Bosnien. Det är min absoluta favoritplats och där spenderar jag ungefär en månad av mitt sommarlov.

Uppväxt

Att växa upp i ett sekulariserat samhälle är inte alltid det enklaste, när man själv är troende och dessutom har en annan religion än omgivningen. Speciellt inte när man är så osäker som jag var, i tidig ålder.
När jag var yngre och vi pratade om religion, vågade jag aldrig stå för vad och vem jag var. Jag ville bara vara som alla andra och vara “normal”. Mestadels var det på grund av att jag aldrig fick något stöd av vänner och vuxna, men det fanns fler anledningar, som jag inte går in på här.

Med tiden fick jag fler vänner vilket gjorde att mitt självförtroende blev starkare eftersom de hjälpte mig att inse hur bra jag egentligen är. Idag kan jag enkelt säga att jag har de bästa vännerna i världen.

När jag började högstadiet, fick jag två underbara mentorer som förändrade allt. De hjälpte mig och lyfte upp mig, vilket var lite tvärtemot vad jag hade upplevt tidigare.

Min personlighet

Jag är en väldigt målmedveten och bestämd person som gillar utmaningar och struktur.
Jag tycker även att rättvisa och jämlikhet är väldigt viktigt, därför är jag mycket tydlig och rak på sak när jag tycker någonting är fel. Skolan är jätteviktig för mig och jag tar allting på allvar. På höstterminen i åttan fick jag 297,5 meritpoäng, som är högt. Det kändes bra.

Fritiden

På fritiden spelar jag fotboll fyra gånger och gymmar sju gånger i veckan.
Fotboll har varit min trygga punkt, ända sedan 2011. När allting blev jobbigt i skolan och puberteten började ta stor roll, så var det fotbollen som var min drivkraft och motivation till allt.

Mina framtidsdrömmar

Alla människor har någon stor dröm som kan verka omöjlig att uppnå och det är inte alla som är beredda att ta riskerna för att få sin dröm verklig. Min största dröm och min framtidsplan är att uppnå någonting stort med fotbollen. Jag vill spela för Bosniens landslag och i något större klubblag. Min dröm är att kunna vara inspiration för andra tjejer och kvinnor.

Förutom fotbollsdrömmarna vill jag bli advokat. I gymnasiet planerar jag att gå samhällsekonomisk linje och sedan studera vidare på juridikprogrammet på universitetet. Det har varit mycket tvekande fram och tillbaka angående advokatdrömmen. Mest för att det är en lång och svår väg att gå, men jag står fast vid det nu. Det är klart att om jag hittar något som verkar ännu mer intressant på vägen, så kommer jag att välja det. Jag gillar inte att planera så mycket i förväg utan vill ta livet som det kommer.

Lejla Selava, Frostaskolan 8c