Nationaldagsfirandet i Hörby

Förra veckans nationaldagsfirande på Söderängen bjöd på tal, musik och alldeles lagom varmt väder.

Körsång och tal

Firandet inleddes med ett tal av ordförande i kommunfullmäktige Johan Ohlin, som pratade om yttrandefrihet och det kommande europavalet. Peter Johansson och Kaj Jarl, ordförande och 1:e vice ordförande i livsmiljönämnden, hissade svenska flaggor till tonerna av nationalsången framförd av Bella Voce, Lunds studentsångerskor. Kören fortsatte med fler sånger under dagen.

Aktiviteter från lokalt föreningsliv

Besökarna kunde också delta i olika aktiviteter som arrangerades av lokala föreningar. SMK Hörby visade upp rallybilar och blöd på Virtual reality-upplevelser. Kulturhuset i Östra Sallerup sålde korv med bröd och fika, och Hörby Rotaryklubb hade en ordtävling. Anhörigföreningen ordnade ärtpåsekastning, Jöns Henrikssons Minne höll i käpphästhoppning och Frosta OK arrangerade orientering. Röda Korset och flera andra föreningar var också på plats och bidrog till den trevliga stämningen.

Prisutdelning

Under prisutdelningen fick Daniel Bentzen motta Druidernas Kulturstipendium och Kajsa Lindeberg tilldelades Lions kulturpris. Lindeberg överraskade dessutom tillsammans med Hörby blåsorkester med en vacker sång. Barnen roade sig med hinderbanan och hoppborgen hela dagen och uppskattningsvis var det upp mot 600 besökare som njöt av festligheterna.

Scenprogrammet bjöd på en härlig blandning av musik och tal, med uppträdanden av Hörby blåsorkester och avslutningsvis Ring Lake Line Dancers. Trots några regndroppar mot slutet av dagen klarade sig de flesta besökarna undan regnet.

– Jag skulle säga att dagen bjöd på både glädje, visdom och tårar. Dagen flöt på och jag upplevde dagen mycket trevlig och uppskattad, säger Emma Sander, en av arrangörerna. 

Bilder