Fler boktips från biblioteket

Varför inte låta jultider också bli lästider? Här kommer del 2 av bibliotekets tips på riktigt bra läsning för hela familjen. Del 1 av bibliotekets lästips kan du läsa om här.

Vill du låna böcker utan att behöva komma in på biblioteket? Kanske tillhör du en riskgrupp?

Kontakta oss via mail eller telefon, så lånar vi ut böckerna åt dig och packar i en kasse. Sedan kan du hämta själv utanför vår entré. I mån av tid kan vi också leverera böckerna hem till dig.

Böcker för vuxna

Fjärilsvägen av Patrik Lundberg. En fantastisk hyllning till en mamma och de val hon gjorde i livet, som ledde till ett liv med många svårigheter men också med glädje och kärlek.

Führerns barnmorska av Mandy Robotham. Barnmorskan Anke hjälper judiska kvinnor under andra världskriget, men blir utvald att hjälpa till att förlösa Adolf Hitlers och Eva Brauns barn.

Brännaren av M W Craven. Polisen i Lake District finner män som blivit torterade och levande uppbrända. Vi möter radarparet Washington Poe, avstängd polis som återkallas i tjänst, samt Tilly Bradshaw, överintelligent dataspecialist och matematikgeni.

Geiger av Gustaf Skördeman. Andlöst spännande. Efter den chockartade inledningen vill man bara veta hur det går.

Systrarna från Toscana av Lori Nelson Spielman. Gammelmoster Poppy övertalar kusinerna Lucy och Emilia att följa med på en resa till Toscana, där hon ska träffa sitt livs kärlek och bryta en förbannelse.

Övergivenheten av Elisabeth Åsbrink. En självbiografisk släkthistoria som sträcker sig över 1900-talet på tre platser; Thessaloniki, London och Stockholm.

Allt vi har gemensamt – en berättelse om vänskap och ett delat USA av Sanna Torén Björling. Högaktuellt och intressant om ett kluvet USA och hur familjer och vänner blir till ovänner över politiken.

Söndagsvägen av Peter Englund. True crime om ett mord i Stockholmsförort på 60-talet. Intressant, välskrivet och bra research.

Böcker för unga och barn

Spökhusets hemlighet av Kristina Ohlsson. När jullovet börjar åker Alba och Ellen till morbror Baltzar. Onda krafter stör julmyset. Gråt och spökröster hörs från ett dockskåp, ett förfärligt snöoväder bryter ut, och äldre människor i byn varnar för att någon de kallar Samlaren har kommit tillbaka för att röva bort ett barn. En mysrysare av bästa sort för mellanstadieåldern.

Nåt trassligt inuti av Cina Friedner. Isas pappa har åkt in på sjukhus, igen. Pinsamt eftersom pappan inte är på det vanliga sjukhuset, utan på psyket. Samtidigt blir hon osams med bästisen Aisha som drömt om att få bli skolans lucia, men det är Isa som blir lucia. Inte blir det bättre när Isa råkar bli vän med Aishas drömkille. Det är inte lätt att vara 11 år.

Godnatt alla katter av Barbara Castro Urio. Det är kväll och alla färgglada katter ska gå och lägga sig. En i taget slinker de in i huset, och sen ser man deras färger genom bokens spännande, utstansade hål. En mysig bok för godnattstunden, där man kan träna på både färger och räkning. Boken är tryckt på kartong och tål att hanteras av små fingrar.

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Årets bästa ungdomsbok! Jasmine, Tilde och Eleni har inget gemensamt mer än att de går i samma högstadieklass. En dag startas ett anonymt Instagramkonto, Fula tjejer, där det läggs ut förnedrande foton på tjejer på skolan, med taskiga kommentarer. Tjejerna bestämmer sig för ta reda på vem som startat kontot och sätta dit den jäveln!

Beröringen av Gustav Tegby. Passar alla från 13 år (men helst kanske 15). Elin har levt hela sitt 16-åriga liv instängd i en lägenhet med sin pappa. Hon har en åkomma/förbannelse/gåva som gör att människor hon rör vid blir bundna till henne. De kan inte gå mer än 30 meter bort från henne utan att dö. En dag ringer det på dörren. Utanför står två poliser som kräver att komma in. 400 sidor total spänning! Läs boken själv eller ge den i julklapp till en tonåring.

Julhälsning från bibliotekets personal