Nya kommunalrådet på plats

Hörbys nya kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen är nu på plats i kommunhuset.

– Det känns fantastiskt roligt och jag ser mycket fram emot mitt uppdrag, säger Cecilia Bladh in Zito (SD).

Den nya politiska majoriteten tillträdde den 1 januari. Ett valtekniskt samarbete, där Moderaterna, SPI samt Kristdemokraterna stöttar Sverigedemokraterna, gör att SD förutom kommunalrådsposten även får ordförandeposterna i samtliga politiska nämnder, utom VA och Räddningstjänst.

Cecilia Bladh in Zito är född och uppvuxen i Hörby. Har gått på Älvdalsskolan och Frostaskolan. Sedan tekniska programmet på Bergaskolan i Eslöv, innan det blev matte- och fysikstudier på Stockholms universitet.

Hon flyttade från Hörby som 17-åring, men återvände för ett par år sedan tillsammans med sin make Claudio.

– Valet av Hörby var självklart när vi flyttade hem från Italien. Jag ville tillbaka hit för att vara nära mina föräldrar och syskon. Vi bor dessutom i min mormor och morfars gamla hus som vi håller på att renovera.

Cecilia Bladh in Zito har bott och arbetat utomlands i många år. Först i Tyskland, sedan i Italien och Holland.

– När jag jobbade som strategisk rådgivare åt Vattenfalls VD, var jag visserligen stationerad i Stockholm, men reste väldigt mycket. Bland annat var vi mycket i Bryssel och jobbade med EU-frågor. Jag fick sedan en förfrågan från ett italienskt energibolag, motsvarade Vattenfall i Sverige, och valde att flytta till Italien. Där träffade jag även min blivande make Claudio, berättar Cecilia Bladh in Zito.

I Rom fick hon möjlighet att ägna sig åt sin stora passion bokbinderi.

– Jag är galet intresserad av kultur och fullkomligt älskar papper och böcker! Jag började jobba på ett italienskt bokbinderi som bland annat jobbade med tempelriddarordens bokskatt. Det var böcker från 900-talet och gamla pergamentrullar. Helt fantastiskt! Så jag valde att under ett år utbilda mig till bokbindare på Leksands folkhögskola, innan jag återvände till jobbet i Rom.

Nästa anhalt blev Amsterdam i Nederländerna där maken fick jobb och Cecilia Bladh in Zito drev ett eget bokbinderi i två år innan flytten hem till Hörby. Åter i Sverige jobbade hon i ett och halvt år som kommunikationsansvarig på energihandelsbolaget Modity i Lund.

– Böcker är fortfarande ett kärt intresse och jag har ett bokbinderi hemma som jag försöker hinna med. Fast just nu är det fullt fokus på mitt nya uppdrag som kommunalråd här i Hörby, säger Cecilia Bladh in Zito.

Planen närmast är att lära känna de kommunala verksamheterna och de anställda.

– Jag kommer att börja med att besöka dem som finns i kommunhuset, och så småningom även bege mig ut i övriga verksamheter. Jag har fått ett fantastiskt bemötande både av de anställda jag hunnit hälsa på och många Hörbybor som kommer fram och pratar. Jag ser verkligen fram emot den här mandatperioden, säger Cecilia Bladh in Zito.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of horby.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.