Landsbygdsskolorna i Östraby och Västerstad

Barn- och utbildningsnämnden tog den 24 november beslutet att slå samman förskole- och grundskoleverksamheterna i Östraby och Västerstad.

Beslutet innebär att:

  • De la Gardie skola årskurs F-3 och Östraby skola årskurs 4-6 blir en samlad grundskola med fritidshem.
  • Östanvindens och Västanvindens förskolor blir en samlad förskola.

Syftet med sammanslagningen är att göra det möjligt för kommunen att både behålla och utveckla förskola och skola på landsbygden de kommande åren.

Beslutet innebär att skolorna får bättre sammansatta verksamheter. Det underlättar hanteringen av oförutsedda händelser och ändrade förutsättningar.
Verksamheterna blir mindre sårbara, till exempel genom bättre möjligheter att planera vid personalfrånvaro och anpassa verksamheten efter förändringar i barn och elevantal.

Förändringen gör det lättare för lärarna att samverka och skapa inlärningssituationer som passar alla barn. Det underlättar i sin tur utvecklingsarbetet med att skapa likvärdighet, måluppfyllelse, gemenskap och trygghet.

Utbyggnad och renovering

Nästa steg är nu att ett politiskt beslut tas som ger samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att genomföra utbyggnad i Östraby och att renovera och anpassa befintliga lokaler.

Inom kort kommer vårdnadshavare att bjudas in till ett informationsmöte. Mötet hålls digitalt med hänsyn till corona-situationen. I inbjudan beskrivs hur kommunen fortsättningsvis håller vårdnadshavare informerade.