Polisen varnar för bedrägeri via telefon

Ett mindre antal av Hörby kommuns invånare har mottagit samtal från personer som sagt sig vara vänner till barn eller barnbarn. De säger att de vill låna pengar. Med anledning av det går polisen ut och varnar för bedrägerier via telefon. Under samtalet förmår bedragaren den uppringda att lämna ut kortuppgifter och koder till eller logga in på sin bank.

Polisens tips för att undvika att bli lurad på pengar

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personer säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Lämna aldrig någonsin ut bankkortuppgifter, bankkoder eller andra känsliga uppgifter till någon!

Hörby kommun skickar också ut polisens varning  i ett brev till de personer som har hemtjänst i kommunen.