Polisen varnar för falska samtal

Lämna aldrig ut känsliga uppgifter som kortuppgifter eller koder och använd aldrig din bankdosa på uppmaning av någon som kontaktar dig.

Bedrägerier genom falska telefonsamtal ökar kraftigt. Äldre personer är en särskilt utsatt grupp och många förlorar sina pengar när de luras att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank. Läs igenom polisens tips här nedan och sprid budskapet till alla du bryr dig om.

Så undviker du att drabbas

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta uppgifter på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Skydda dig mot bedrägeri