Så ser siffrorna ut för Hörby kommun

Smittspridningen av covid-19 ökar i Hörby precis som i resten av Sverige. Från den 8:e december gäller nya restriktioner för hela landet.

Under den senaste veckan har 17 personer med covid-19 konstaterats i Hörby kommun, jämfört med 8 personer veckan innan. I Skåne som helhet har 281 nya fall konstaterats per dag, den senaste uppdateringen är från 7:e december.

8 personer i Skåne får IVA-vård och 55 personer är inlagda på sjukhus relaterat till covid-19.

I Hörby ligger vaccinationstäckningen på 757 per 1000 invånare, vilket ligger nära Skånesnittet på 761 per 1000 invånare. Totalt är 77,9 procent av Skånes invånare fullvaccinerade (från 12 år och uppåt).

Nya rekommendationer från 8 december

  • Alla uppmanas hålla avstånd i offentliga miljöer, särskilt inomhus.
  • Alla vuxna uppmanas om möjligt undvika trängsel i kollektivtrafiken och använda munskydd då det inte går att undvika trängsel.
  • Arbetsgivare uppmanas underlätta för anställda att vaccinera sig.
  • Arbetsgivare uppmanas också att göra det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra till exempel på möten, i fikarum och omklädningsrum. Större samlingar inomhus med många deltagare bör undvikas.
  • Det ska vara möjligt för anställda att i viss mån jobba hemifrån.

Särskilda rekommendationer för icke vaccinerade

För personer som inte är vaccinerade gäller att vidta särskilda försiktighetsåtgärder för att undvika att de blir smittade eller sprider covid-19 vidare. Det handlar om att fortsätta hålla avstånd till andra människor och särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år eller äldre.

Sedan tidigare gäller även följande råd och föreskrifter

  • Det är möjligt för arrangörer av allmänna sammankomster med fler än 100 personer inomhus att kräva vaccinationsbevis. Personer under 18 år behöver inte visa upp vaccinationsbevis.
  • Om vaccinationsbevis inte används ska arrangören istället vidta särskilda smittskyddsåtgärder: deltagarna får anvisad sittplats, sällskap får bestå av max 8 personer och sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter till varandra.
  • Arrangörer av allmänna sammankomster inomhus måste vidta smittskyddsåtgärder. Det vill säga informera om hur smittspridning kan undvikas genom att möjliggöra för deltagare att tvätta händerna eller använda handsprit.
  • Det är inreseförbud för icke nödvändiga resor till Sverige från de flesta länder utanför EU/ESS. Förbudet gäller inte svenska medborgare eller medborgare i annat EU/ESS-land samt medborgare från ett antal undantagsländer.

För senaste information håll dig uppdaterad på krisinformation.se eller Folkhälsomyndighetens hemsida.