Samarbete: EU-pengar för studie om hållbar naturturism i Rönne å och Ringsjöarna

De tre mellanskånska kommunerna Eslöv, Höör och Hörby ingår i ett samverkansprojekt med Åstorp, Klippan och Ängelholm. Tillsammans ska de sex kommunerna undersöka möjligheterna för att utveckla hållbar naturturism kring Rönne å och Ringsjöarna.

Hörby kommun, som stäcker sig längs Ringsjöarna, har tillsammans med de övriga kommunerna skrivit under en avsiktsförklaring och ansökt om 1 700 000 kronor från Leader Nordvästra Skåne för en förstudie i området.

Dessutom går de deltagande kommunerna in med sammanlagt 140 000 kronor i projektet, fördelat på antalet kommuninvånare.

Syftet med förstudien är att ta reda på om det är möjligt att skapa bättre förutsättningar för hållbar naturturism och kanske bli ”Skandinaviens självklara laxfiskedestination.”

Biologiska värden i Rönne å


Rönne å utgår från Ringsjöarna i Mellanskåne och mynnar i Skälderviken vid Ängelholm, en sträcka på drygt 80 km. Ån med biflöden har redan idag höga biologiska värden och hyser ett trettiotal olika fiskarter. Bland de särskilt skyddsvärda fiskarterna kan lake, havsnejonöga, ål och atlantlax nämnas. Rönne å är även ett betydelsefullt vattendrag för atlantlax och är klassat som Skånes bästa laxförande vattendrag (Länsstyrelsen Skåne län 2016).

Laxen återvänder till födelseorten

Laxar färdas från havet till sin kläckningsplats i någon flod eller bäck, när det är dags att fortplanta sig. Resan går genom vitt skilda miljöer, över öppna hav och upp för floder, och kan vara flera hundra mil lång. Trots den långa vägen och de skilda miljöerna som laxen måste färdas genom, lyckas nästan alla överlevande laxar ta sig tillbaka till sin kläckningsplats.