Samverkan för brottsförebyggande arbete

Från och med den 1 juli 2023 infördes en ny lag som gör att kommunerna får ett större ansvar och ska tillsammans med polisen arbeta för att bidra till ett samhälle med färre brott. I arbetet med att förebygga brott har Hörby kommun bland annat inrättat ett lokalt brottsförebyggande råd (LBRÅ).

Rådet träffas fyra gånger per år och ordförande för rådet är Anders Hansson, kommunstyrelsens ordförande.
Genom kartläggning av brottsligheten tar kommunen fram en lägesbild och utifrån aktuell lägesbild tas ställning till behov av åtgärder och beslut om åtgärdsplaner.

– När nu kommunen bistår polisen med en ögonblicksbild hoppas vi att det brottsförebyggande arbete skal bli mer effektivt och att polisen skall kunna stävja den verkliga brottsligheten och även jobba för att den upplevda otryggheten skall bli mindre, säger Anders Hansson, kommunstyrelsens ordförande och ordförande i LBRÅ.

Medlemmar i det lokala brottsförebyggande rådet står samlade utanför kommunhuset
Hörby kommuns lokala brottsförebyggande råd.
Från vänster: Petra Geistrand (Räddningstjänsten), Eva Hellman (Hörby Bostäder), Fredrik Billsten (kommunens Trygghets- & Säkerhetssamordnare), Tommy Andersson (Securitas), Anders Hanssson (kommunstyrelseordförande), Lars-Göran Ritmer (vice ordförande i kommunstyrelsen), Johan Permerup (Kommunpolis), Göran Olofsson (Avdelningschef Kommunservice), Kristin Obad (Tf sektroschef Omtanke), Madeleine Peyron (Kommundirektör).