Skånska måltidsutvecklare vallfärdar till Hörby

Måltidsglädje är ledordet när måltidsutvecklare från Skånes fyra hörn strålar samman i Hörby för att inspireras och utbyta erfarenheter.

Det är MUNS – Måltidsutvecklarnas Nätverk Skåne – som träffas en solig vårdag i maj. Programmet för dagen är brett med bland annat föredrag om måltidsglädje ur ett studentperspektiv och metoder för mätning av matsvinn.

Enrique Urra är måltidsutvecklare i Hörby kommun och står tillsammans med Livsmedelsakademin som värd för evenemanget.

– Det är viktigt för oss att ta del av hur andra kommuner resonerar kring liknande frågor som vi ställs inför. Det finns otroligt mycket kompetens och erfarenhet att ta tillvara på. Det här är också ett väldigt bra tillfälle att få visa upp det utvecklingsarbete som sker i våra egna verksamheter i Hörby, berättar Enrique.

Moderator är Håkan Jönsson, forskare i mat- och måltidskultur och docent i etnologi vid Lunds universitet. Han har bland annat skrivit boken ”Den gastronomiska revolutionen” och guidar med van hand måltidsutvecklarna genom dagen.

Nära samarbeten och en öppen och kreativ dialog är avgörande för vårt utvecklingsarbete.

Det är första gången MUNS träffas i Hörby. Enrique förklarar varför träffen hålls just här.

– När jag började som måltidsutvecklare var min chef tydlig med att en viktig del av vårt uppdrag ligger i att sätta Hörbys måltidsorganisation på kartan. Att bjuda in MUNS till Hörby är en naturlig följd av det. Nära samarbeten och en öppen och kreativ dialog är avgörande för vårt utvecklingsarbete.

Fakta / Kommunservice Måltider

Varje dag tillagas mer än 3500 portioner till Hörbys äldreomsorg, förskolor och skolor. Målet är att sätta guldkant på gästernas måltidsupplevelse och att säkerställa tillagning av goda och näringsriktiga måltider. Några av ingredienserna är modern och likvärdig utrustning, miljövänliga transporter och ett tätt samarbete med matgäster och beställare.