Skjutövning i samband med Aurora 23

Stridsvagn skjuter på en stor grönyta.

Försvarsmakten varnar för buller och höga ljud kring Ravlunda skjutfält den 8 maj mellan klockan 09.00-16.00. Detta är en del av Försvarsmaktsövningen Aurora 23.

Ravlunda skjutfält används främst för att öva förband med direktriktad eld från stridsfordon och eldhandvapen samt för att öva med olika typer av granatkastarsystem som har en räckvidd på ungefär en mil.

Den 8 maj kommer skjutfältet att användas för artilleri vilket innebär kraftigare pjäser med ammunition som har en räckvidd på ca fem mil – något som kan bidra till kraftigare buller från skjutfältet än normalt och vissa områden kan även känna svagare skakningar i marken. Beroende på väderförhållanden kan skjutningen höras i stora delar av östra Skåne.

Skjutplatserna ligger cirka 5 kilometer väster om Ravlunda skjutfält i närheten av Hörröd och Gussaröd. Artilleriskjutningen är en del av övningen Försvarsmaktsövning Aurora 23.

Håll djur inomhus

Vid skjutningen uppstår kraftigt buller och därför ombeds djurägare att hålla hästar, kor, hundar och katter inomhus av hänsyn till djurens bästa.
Ljudnivå och buller kommer att vara som mest intensiv mellan kl. 09.30-14.00.

Information om buller

Buller från grovkalibrig materiel och sprängning kan upplevas mer långdraget och dovt. Ljudet påverkas av olika väderförhållanden, där mycket löv och gravitation dämpar ljudet medan det påverkas negativt av väderfenomenet inversion. Det innebär att varm luft inte kan stiga uppåt utan istället bildas ett lock på himlen som gör att ljudet studsar tillbaka och skapar ett buller.

Mer om Aurora 23 på Försvarsmaktens webbplats.