Skratt och musik vid invigningen av Hörby kulturkalas

Middagsbord uppdukat, vit duk och gula servetter

Under onsdagskvällen 8 maj rullades röda mattan ut för Hörby kulturkalas samarbetspartners som bjöds in till kommunhuset och en Hörbysal ”som man aldrig sett den tidigare”.

20 år av Kulturkalaset

Kulturkalaset går av stapeln den 21 maj, och är en folkfest i Hörby med syfte att lyfta Hörbys barn och unga och ge dem en plats där de kan visa upp sig och sina talanger. 2024 fyller Kulturkalaset 20 år, vilket uppmärksammas särskilt under invigningen. Hörby kulturkalas genomförs i ett nära samarbete mellan lokalt näringsliv, Hörby kommun, ungdomar och ideella krafter. Och det är dessa partners som invigde Kulturkalaset förra veckan.

Kulturskolan bjöd på musik och sång

Långbord och finglas hade dukats upp, och konferencier för kvällen var Per-Ola Sandberg från Guldkanalen. Per-Ola har hållit i invigningen i många år och han lotsade skickligt gästerna genom en kväll som bjöd på mingel, mat och humor.  Elever från Kulturskolan var där och sjöng och spelade musik, och tal avlöste varandra. Kommunalrådet Anders Hansson tackade alla parters för ett gott samarbete och Eva Hellman, VD för HIFAB och Hörbybostäder, pekade på vikten att lyfta barn och unga på Kulturskolan, och alla kommunens talanger.

uppdukade långbord fullt med folk. Längst fram står två personer och håller tal. En projektor projicerar kulturkalas-logotypen

Bakelse och jingel avslöjades

Årets kulturkalasbakelse presenterades; en flädermousse och aprikoskräm på citronkaksbotten, toppad med jordgubbar, smörkräm och chokladflarn. De inbjudna fick även tjuvlyssna på Kulturkalasjingeln som kan höras på Guldkanalen.

Det blev en kväll med mycket skratt och musik, och som avslutades med ett musikquiz arrangerat av Per-Ola Sandberg själv.

Ett dussintal kulturkalasbakelser i en låda
Årets kulturkalasbakelse presenterades; en flädermousse och aprikoskräm på citronkaksbotten, toppad med jordgubbar, smörkräm och chokladflarn.

Sång, dans och lek den 21 maj

På Kulturkalaset 21 maj kommer du förutom alla talanger från Kulturskolan kunna se Humlan Djojj, Danzbanderz och Oscar Stembridge spela. Du kommer kunna se på biovisning från Kulturskolanselever på Metropol och gå sambatåg genom byn. På Nya torg finns ansiktsmålning, hoppborg och mycket mer!

– Efter 20 år är Kulturkalaset en utvecklad gatufest, lite unik i sitt slag utan inträdesavgifter, säger kommunstyrelseordförande Anders Hansson avslutningsvis. Våra torg fylls med musik och rörelse och detta hade inte varit möjligt utan våra fantastiska partners och medarbetare som gör detta möjligt. Det bjuds en kavalkad av lokala stjärnor från vår egen Kulturskola och kommun tillsammans med mer etablerade artister. Jag hoppas vi ses i vimlet!

Kommunalrådet och ordförande för livsmiljönämnden på röda mattan utanför kommunhuset
Kommunalrådet Anders Hansson och ordförande för livsmiljönämnden Peter Johansson på röda mattan utanför kommunhuset.

En familjefest

Hörby kulturkalas är en unik familjefest och ett resultat av samarbete mellan lokalt näringsliv, Hörby kommun, barn och unga och ideella krafter. Kulturskolans barn och ungdomar bjuder på sång, musik, dans och nytt för i år är filmvisning på Metropol.

Alla upplevelser på Hörby kulturkalas är gratis.

Läs mer om kulturkalaset på deras hemsida, kulturkalaset.nu