Springer tillsammans för bättre hälsa

Den 3/7 gick Marknadsloppet i Hörby av stapeln. Basenligan från Lima servicebostäder och Byggmästaregatans servicebostad för personer i olika åldrar med funktionsvariation, deltog tillsammans med personal, för andra året i rad. Alla som inte ville springa hade andra viktiga uppgifter att sköta.

– Det viktiga är att samtliga får delta utifrån sina förutsättningar och vara en del av teamet. Vi har vattenansvariga och sjukvårdsansvariga, säger Elin Andersson är redan 2018 tog initiativ till att delta i Marknadsloppet.

Elin insåg att de måste göra ett antal drag för att känna sig som ett team. De började med att ge laget ett namn. Valet föll på Basenligan. De bar alla likadana kläder, precis som denna gång.

Vattenansvarig Lars Persson och Loppansvarig Elin Andersson
Jörgen och Git. Tröjor sponsrade av Lions i Hörby

Nervöst och spännande för alla i Basenligan

Gruppen samlades på Lundegården, Limas Bas klockan 18.00 ombytta och redo! Klockan 19.00 startade loppet. Liksom förra året sprang laget 3,4 kilometer. Det var både nervöst och spännande. Elin berättar att det trots vädret som var väldigt skiftande gick bra. Alla sprang så fort de kunde.

Elin Andersson bärs in i mål – Basenligans segergest

– Det är fantastiskt att göra sådant tillsammans, där både personal och boende deltar, säger hon.

Alla kom i mål

Alla deltagare kom i mål. Det var ett gäng glada och nöjda deltagare som möttes av lika glada och nöjda vänner och kolleger som hejat på och dessutom skött sina viktiga ansvarsuppgifter inför och under loppet. Samtliga deltagare fick medaljer och därefter gick de till Lundegårdens trädgård där det serverades fika. Slutligen fick samtliga deltagare vattenflaskor och handdukar som pris.

Kent-Inge Antonsson är stolt över sin medalj

Dessutom hade de med sig en fotograf som både fotograferade och bearbetade bilderna gratis.

 -Vi var väldigt nöjda med våra insatser i loppet och glada  för den fina sponsringen som vi fick. Vi sponsrades med tröjor, vattenflaskor, rabatterat pris på loppavgiften, fika och badlakan, berättar Elin.

Hälsa för alla

Segerfika från Coop

Elin Andersson som är hälsoinspiratör och boendestödjare inom LSS fick idén i samband med att hon gick hälsoinspiratörsutbildningen i Hörby kommun. Hon funderade på vad hälsa innebär och kom fram till att hälsa skapas av gemenskap, av känslan av att tillhöra och att se möjligheter istället för problem och hinder. Gemenskap är hälsosamt och är till för alla.

– När det är tufft på jobbet eller i livet, är det viktigt att göra någonting som ger gemenskap och inte minst ger det god självkänsla att få känna sig lyckad, säger Elin Andersson.
Det är mycket att administrera, men för Elin är det värt varenda minuts nedlagt arbete.

Basenligan – personal

– Det här får vi glädjas åt länge och sen får vi se om vi siktar in oss på att göra det igen 2020, säger hon avslutningsvis.


Sponsorer: Lions Club Hörby, Hörby Marknadslopp, Fastighetsbyrån i Hörby,
Coop
Konsum i Hörby samt Författare Cecilia Sahlström
Badhandduk från Författare Cecilia Sahlström delas ut som pris tillsammans med vattenflaskan från Fastighetsbyrån