Trygghetsboende ger mer än bara trygghet

Thea Sjögren, 91 år, är pigg och alert och deltar i de flesta aktiviteter. Hon är mycket positiv till Trygghetsboendet, som ger både trygghet och social gemenskap.

En solig fredag sitter det tio härliga och glada seniorer runt bordet och väntar på våfflor. Trygghetsvärdinnan Marlene Ohlsson står vid våffeljärnet och det doftar gott i gemensamhetslokalen på Källhaga.

Fyra månader efter invigningen av Trygghetsboendet är det nu i full gång. Marlene Ohlsson som är trygghetsvärdinna har aktiviteter varje dag, ser till att gästerna får lunch serverad i den rymliga gemensamhetslokalen och hjälper dem med vad de behöver.

– Det har gått jättebra och alla som kommer hit är mycket positiva, säger Marlene medan hon sätter på kaffet.

Vilka aktiviteter är populärast?

– Mest uppskattat hittills har varit våffelservering, påskfesten, bingo och frågesporter. När det är sittgympa en gång i veckan, kommer sex eller sju stycken.

Hon berättar att antalet besökare varierar mellan sex och tolv personer. Det är oftast samma gäng som kommer, understryker hon.

Trygghetsboendet motverkar ensamhet

Trygghetsboendet har 37 lägenheter, men alla orkar inte ta sig till aktiviteterna, trots att alla som behöver, får hjälp av hemtjänst Väster. Om någon som brukar komma, inte har deltagit på flera dagar brukar Marlene ta kontakt med personen för att höra hur det står till.

– Det är en viktig uppgift att se till så att de som bor här har det bra, säger Marlene.

Vad skulle du säga är den stora fördelen med Trygghetsboendet?

– Trygghetsboendet motverkar ensamhet. Tillgänglighet för alla är viktigt, säger Marlene.

Trygghetsvärdinnan Marlene Ohlsson gräddar våfflor

Bodde redan på området

Marlene berättar att när kommunen gjorde om detta till ett Trygghetsboende bodde våra hyresgäster redan här, vilket innebär att de inte självmant valt att flytta till Trygghetsboende. På grund av olika förutsättningar och sjukdomar har inte alla möjligheten eller den egna viljan att komma till aktiviteterna. Marlene gör dock allt för att locka hit så många som möjligt.

– Sådant förändras ju inte för att vi har gjort om det till Trygghetsboende, säger Marlene, som tycker det är jätteroligt att jobba som värdinna.

De som vill flytta hit, gör det för att de just vill ha den sociala samvaron. Hon berättar också att Trygghetsboendet får sin första aktivt valda inflyttning nu, sedan starten.

Thea Sjögren deltar i de flesta aktiviteterna

Deltar i nästan allt

Thea Sjögren som är 91 år är med på de flesta aktiviteterna och äter lunch tre dagar i veckan.

– Det är jättebra här, understryker hon.

Thea äter lunch tre dagar i veckan på trygghetsboendets gemensamhetslokal. Det är god mat och varje måltid är det så mycket att det räcker till två måltider.
Hon är också mycket nöjd med trygghetsvärdinnan, Marlene Ohlsson.

Vad är det som gör att Marlene är en så bra värdinna?

– Marlene behandlar alla lika och är både snäll och varm, säger Thea.

Vilken aktivitet är roligast?

– Frågesporten, svarar Thea självklart.

Hon är också med på sittgympan på Trygghetsboendet och eftersom hon ingår i 75+-träningen, går hon på vattengympa på Lågedammsbadet.

– Efter vattengympan brukar vi sätta oss i varmvattenpoolen. Det är så skönt, berättar Thea.

Thea som ursprungligen kommer från Kärrstorp utanför Bosarp, flyttade som 20-åring till Malmö och bodde där 35 år. Kärleken tog henne till Hörby, där hon nu har bott 35 år.
– Jag har egen bil, som jag fortfarande kör, berättar Thea och skyndar sig sedan till bordet och den efterlängtade våfflan.

Nöjda gäster

Vid bordet är samtalen igång. En efter en får en våffla med grädde och sylt på.

Tycker ni om att komma hit?

– Ja, är det samstämmiga svaret.

Flera av dem tycker att den sociala gemenskapen är viktig. Någon äter lunch tre dagar veckan, någon två. Aktiviteterna deltar de i så mycket de kan och orkar.

– Men jag har andra saker att göra också, säger en man och tar en tugga på sin våffla.

Vad är den bästa aktiviteten tycker ni?

Svaren är många. Bingo, sittgympa, våfflor och frågesport är populärt.

Att trygghetsboendet är positivt för dem alla, är tydligt.

– Jag brinner för att jobba med äldre, avslutar Marlene.

Och det märks verkligen.

Här kan du läsa mer om Trygghetsboendet i Hörby kommun