Tyck till om skånska stambanor

Trafikverket ska bygga en ny stambana mellan Stockholm-Malmö. Det är ett projekt som spänner över flera år och kräver omfattande planering.

Nu har du möjlighet att påverka planeringsarbetet med delsträckan mellan Hässleholm och Lund. Det är en cirka 7 mil lång dubbelspårig järnväg som ska klara tåg i höga hastigheter: 320 km/h för fjärrtåg och 250 km/h för snabba regionaltåg. Det ska även skapas stationslägen i Lund och Hässleholm. Planerad byggstart för delsträckan är någon gång under 2027-2029.

Mellan den 16 februari – 17 mars har du möjlighet att lämna synpunkter och bidra med din kunskap till Trafikverket, som kan påverka vilka val som görs i lokaliseringsutredningen. I utredningen undersöks lämpliga sträckningar (s.k. korridorer) för banan. Utredningen förväntas vara färdig våren 2022.

Under samrådstiden arrangeras fyra öppet hus-tillfällen. De hålls i Lund, Eslöv, Höör och Hässleholm. Trafikverkets personal kommer att finnas på plats för att berätta om varför nya stambanor behövs, vad projektet Hässleholm-Lund är för något och förklara arbetet framåt. Det kommer även att finnas tjänstemän från skånska kommuner på plats.

På träffarna kommer du att få insyn i det pågående arbetet och veta mer om när Trafikverket beräknas presentera förslag på korridorer och sträckningar. Det hålls en allmän presentation varje heltimme (kl 15.00-19.00) med efterföljande frågestund. 

I Höör kommer du att även att kunna träffa personal från Hörby kommun.

Varmt välkommen på något av de öppna husen:

  • Höör 4, mars kl 15.00-19.30, Älvkullen, Älvgatan 2
  • Lund 9 mars kl 15.00-19.30, Magle Konserthus, Magle stora kyrkogata 4
  • Hässleholm 10 mars kl 15.00-19.30, Hässleholm tekniska skola, Stobygatan 7
  • Eslöv 12 mars kl 15.00-19.30, Carl Engströmsskolan, Östergatan 16   INSTÄLLT! 

Trafikverkets hemsida tar du enkelt del av allt material och lämnar synpunkter.