Yrkesmässa för nyfikna sjuor

För tredje året så arrangerades en yrkesmässa för högstadieungdomar. Hörbys sjundeklassare fick möjlighet att under en heldag upptäcka det breda yrkesutbud som finns i kommunens egen organisation.

Kommunhusets mötessal var möblerat med temabord, där eleverna kunde samtala med personal från olika verksamheter. På plats fanns äldreomsorg, måltidsverksamhet, gata/park och många andra. Eleverna hälsades välkomna av Robert Odeberger, tf kommundirektör och Eva Klang Vänerklint, socialförvaltningens chef, som också gav en kort presentation av kommunens verksamheter.

Yrkesmässan är en del av en större satsning som går under namnet Framtidskompassen.

Anna Dahlgren, studie- och yrkesvägledare på Frostaskolan, berättar att hennes förhoppning är att dagen ska ge inspiration till nya vägval. Hon och kollegan Marie Andersson från Georgshillsskolan är två av personerna som har arbetat med arrangemanget.

– Jag minns en elev som för några år sedan sa att hon ville bli lastbilschaufför och absolut inte ville göra samma sak som sin mamma – att arbeta hos kommunen. Det slog mig då att kommunen är ett väldigt anonymt begrepp, berättar Anna och fortsätter:

– Därför är det viktigt att vi visar upp vilka möjligheter och vilken bredd som faktiskt finns inom kommunen. Du kan arbeta inom en mängd olika yrken och områden, till exempel som lärare, arkitekt eller brandman.

Yrkesmässan är en del av en större satsning som går under namnet Framtidskompassen. Alla förvaltningar är delaktiga i planeringen av dagen – inte minst Arbetsmarknadsenheten, som har gjort en stor arbetsinsats för att genomföra arrangemanget.

Satsningen omfattar flera olika aktiviteter anpassade till Hörbys barn och ungdomar i grundskolan. Tidigare under året arrangerade skolorna exempelvis Blåljusdagen. Då fick eleverna träffa polis, ambulans och räddningstjänst för att se vad de arbetade med och också pröva på olika övningar. Aktiviteterna skapar nya pusselbitar för att hitta inspiration inför det framtida yrkesvalet.