Angående utredningen om luften på Långaröd skola

En skylt intill ett staket och en väg med texten: Långaröds skola.

Som Hörby kommun tidigare informerat pågår en utredning kring luften i inomhusmiljön på Långaröd skola.

Utredningen påbörjades under våren 2022 och pågick hela sommaren. I augusti kom slutrapporten från företaget som utförde mätningarna. För att räta ut eventuella frågetecken kan du i nedanstående text läsa vad kommunen hittills har gjort i ärendet, vad som görs just nu och vad som kommer att göras.

Hörby kommun har alltså inväntat slutrapporten från den första utredningen innan åtgärder satts in. För att få klarhet i vad mätvärdena betyder tog kommunen hjälp av ett konsultbolag vars expertområde stämde väl överens med vad kommunen efterfrågade. Det arbetet startade i september.

Så går utredningen till

Bolaget använder sig av en väl beprövad och grundlig metod för att identifiera var i byggnaden som källan till problemet finns. Under september och oktober har personal fått fylla i en enkät kring deras erfarenheter och upplevda problem på arbetsplatsen. Dessutom ska allt material och alla konstruktioner kontrolleras för att sedan ligga till grund för en riskbedömning samt prioriteringslista. Förslag på enkla och akuta åtgärder tas fram.

I oktober och november görs fördjupande utredningar. Under tiden kommer undervisningen att ske i, till viss del, nya klassrum som anpassats till undervisning. Ventilationen har sedan tidigare ökats upp från de standardkrav som råder och kommer vara så tills vidare. En samrådsgrupp har upprättats som fortlöpande kommer att ha möte för att bibehålla en transparens under utredningen.

I december beräknas kommunen få ta del av en tydlig åtgärdsbeskrivning att arbeta vidare utifrån.

Problemen tas på största allvar

Hörby kommun tar problemen och utredningen på största allvar och kommer att fortsätta arbetet tills en lösning identifierats och åtgärdats. Utifrån de mätningar och det underlag som finns idag är det ingen hälsorisk med att befinna sig i skolans lokaler.

Kontaktpersoner

Caroline Åkesson Larsson,
skolchef och chef för sektor Bildning, 0415 – 37 82 35, caroline.akessonlarsson@horby.se

Peter Siilak,
avdelningschef Kommunservice, 0415 – 37 82 05, peter.siilak@horby.se

Pressmeddelande om luftkvalitén på Långaröd skola 2022-09-29