Glädje och god stämning när Hörby kommun delade ut 50 000kr i stipendier

Alla vinnare från prisutdelning står på scen

Kommunen delar varje år ut pris och stipendier till civilsamhället för de som utmärkt sig lite extra och gjort avtryck. På onsdagen samlades alla för att fira vinnarna under en prisceremoni i teaterbiografen Metropol i Hörby. Totalt var det hela 50 000 kr som delades ut.

Kommunens årliga priser och stipendier syftar till att uppmärksamma och uppmuntra det ideella engagemang som finns i Hörby. Under 2023 har kommuninvånare nominerat personer med koppling till Hörby kommun som de tyckt ska vinna en av dessa fina utmärkelser.

Under onsdagskvällen samlades nominerade med sällskap, politiker och tjänstemän för att fira vinnarna för 2023 i en gemensam ceremoni i Metropols anrika lokaler. Totalt delade man ut 50 000kr i pris och stipendier.

Utsidan av entrén en gammal byggnad
Prisceremonin hölls i Metropols anrika lokaler

Vinnarna utsågs av Livsmiljönämnden och Bygg och miljönämnden, och prisutdelare under kvällen var Peter Johansson, ordförande i livsmiljönämnden, och Kaj Von Appen- Engström, ordförande i bygg och miljönämnden.

”En stor ära”

Kommunstyrelsens ordförande Anders Hansson var på plats för att visa sin uppskattning:

— Det är alltid lika roligt att få visa vår tacksamhet till alla dessa fantastiska prestationer, som många gånger satt Hörby på kartan. Det är en stor ära, och vår möjlighet att ge tillbaka till civilsamhället. Att Metropol, en byggnad som strålar av kultur och karaktär, får husa ett av de trevligaste evenemang som kommunen kan bjuda på är också fantastiskt kul.

man står på scen och pratar i mikrofon på en prisutdelning
Kommunstyrelsens ordförande Anders Hansson hälsar välkomna

Prisutdelningen bjöd på glädje och god stämning, och konferencier Per-Albin Borhammar, Fritidschef i Hörby kommun, lockade fram många skratt under kvällen.

Kommunen delade ut priser i flera kategorier; Årets idrottare, årets idrottstalang, årets kulturstipendiat, årets kulturtalang, årets ledare och byggnadsvårdspriset.
Läs mer om alla nomineringar här.

Det är för andra året i rad som byggnadsvårdspriset delas ut. Priset uppmärksammar projekt som bevarar och utvecklar befintliga bebyggelsemiljöer i Hörby kommun och som bidrar till att skapa trivsel och bevara Hörby kommuns kulturhistoria för kommande generationer. Vinnare i år är Ann-Sofie & Per-Christer Haraldsson som har helrenoverat Möllan i Henset.

— Det känns väldigt hedrande, säger Per-Christer Haraldsson. Det blir en stimulans för andra att renovera kulturbyggnader. Många kvarnar bara förfaller.

— Jag är uppvuxen med att alla i byn körde till möllan och malde, så det känns fint, fortsätter Ann-Sofie Haraldsson.

tre personer står på scen och pratar i mikrofon på en prisutdelning
Årets byggnadsvårdspris som delas ut av Kaj Von Appen- Engström, ordförande i bygg och miljönämnen.

Under kvällen bjöds det på underhållning från Kulturskolan där talangfulla elever levererade en show av rang.
Det är för andra året i rad som elever från kulturskolan agerar som ”husband” till den årliga prisutdelningen.

Flera personer som är med i ett band uppträder på scen

Hörby kulturskola. Fr vänster: Lärare Fredrik Silfverberg, Sara Rosenlöf, Nils Nilsson, Harry Lundell, Victor Regnér, William Johansson, lärare Tomas Cederholm

Här är alla vinnare under kvällen

Årets ledare

Sara Malmgren & Björn Strömqvist, Hörby brottarklubb

Motivering: Björn och Sara är 2 av 4 oerhört viktiga ledare i Hörby Brottarklubb. En klubb med cirka 60 aktiva barn. Alla 4 ledarna borde nomineras. De arbetar utifrån att alla barn ska må bra efter ett pass, växa i sig själva, god kamratskap, känna glädje och allas lika värde. Som förälder till aktiva barn vet man att barnen mår bra av att delta. De har startat kullerbyttagruppen för att de små också ska få rörelse. En klubb/ledare som är ett goda förebilder!

Årets kulturpris/kulturstipendiat

Sigvard & the bonewhispers, Musik

Motivering: Sigvard & The Bonewhispers är ett band i regionen Lund-Hörby baserat på verk av låtskrivaren Jonas Sigvard Hellerup som bor och arbetar i Hörby kommun. Musiken vi spelar är i genren americana med mycket folkmusik i mixen. De har medverkat vid Hörby Kulturkalas tre gånger samt spelat på flera platser i regionen. Under 2023 släppte de albumet The Ballad of St Catherine of Clare och har spelat mycket i regionen.

Deras planer nu är att spela in, mixa och mastra uppföljaren.

Årets kulturtalang

Maybrit Grote, Flöjtist

Motivering: Maybrit har under sina många år på kulturskolan utvecklats till en fantastisk flöjtist! Hon går nu sista året på gymnasiet och tar stort eget ansvar för sin musikaliska utveckling, solistiskt såväl som i ensemble. Hörbyborna har genom åren fått höra Maybrit på alla tänkbara ställen i kommunen, senast sommaren 2023 i sitt sommarjobb som flöjtist i ”Kvintetten som sprängdes”. Maybrit är en uppskattad flöjtist av oss på kulturskolan och en förebild för våra yngre flöjtelever.

Årets idrottare

Jonna Malmgren, Brottning

Motivering: Jag och klubben skulle vilja nominera Hörby dotter Jonna Malmgren som började sin bana i vår klubb för att sedan gått vidare till andra klubbar för att kunna utvecklas.

Jonna har under det gångna året haft fantastiska framgångar med bland annat sitt andra Raka EM-guld i seniorsammanhang utan hon gick in i en tuff VM-tävling som det inte räckte hela vägen till pallen denna gång men tack vare placeringen och den fina brottningen hon uppvisade säkrade en OS plats i viktklassen för Sverige, en plats hon senare också blev tilldelad.

Det märks att hon brinner för idrotten och har en otrolig personlighet och är väldigt stöttande, hjälpsam, driven och ställer gärna upp när möjlighet finns. Det finns mycket mer att säga och skriva men att i så unga år och sitt blott andra EM gå in och försvara guldet från 2022 säger mycket om henne. Vi hoppas och önskar att hon får hålla sig hel och frisk så finns det inga gränser för vad hon kommer att kunna uppnå framöver.

Årets idrottstalang

Wilmer Albinsson, Vattenskidor

Motivering: Wilmer har gjort en kometkarriär inom Vattenskidsporten där han tävlar i alla tre discipliner; slalom, trick och hopp. Denna säsong var endast hans tredje tävlingssäsong. Säsongens stora mål var junior SM. Där tog han sig till final i alla tre discipliner och lyckades åka sig till ett brons i Slalom. Wilmers stora talang kommer genom en enorm träningsdisciplin. 1 april t.o.m sista oktober är han i vattnet minst fyra dagar i veckan och är förmodligen den i södra Sverige som tränar mest. Träningen bedrivs i hemmaklubben Gamla Boo vattenskidklubb samt något pass i veckan med VSK Svanen i Strömsnäsbruk och Bromölla Vattenskidklubb. Wilmer Albinsson är född och bosatt i Hörby kommun. Han tävlar för Gamla Boo Vattenskidklubb, Höör. Gamla Boo Vattenskidklubb är ansluten till Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet och därigenom Riksidrottsförbundet

Årets Byggnadsvårdspris

Ann-Sofie & Per-Christer Haraldsson, Möllan i Henset

Motivering: Med stor entusiasm, hantverksskicklighet och omsorg om detaljer har de helrenoverat Möllan i Henset. En mycket vacker byggnad och engagemang att vara stolta över!