Hörby kommun går med stort överskott

Ett dokument på ett bord.

Hörby kommun redovisar ett positivt resultat på 76,4 miljoner kronor för 2021. Det visar årsredovisningen som nu är klar. Överskottet är ett resultat av såväl finansiella placeringar som skatteintäkter och statsbidrag.

– Jag är mycket glad över det positiva resultatet, eftersom det ger oss ekonomiska förutsättningar att genomföra planerade satsningar. Personalen i alla verksamheter, tjänstemannaorganisationen och nämnderna har verkligen gjort ett fantastiskt jobb, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh In Zito (SD).

Det goda resultatet beror på flera faktorer:

  • Verksamhetens intäkter och kostnader hölls på i princip samma nivå år 2021 jämfört med år 2020.
  • Skatteintäkter och generella statsbidrag har ökat med 44,7 mkr mellan åren 2020 och 2021.

Kommande investeringar för 800 miljoner

Det positiva årsresultatet kommer väl till pass inför kommande års stora investeringsprogram i kommunen. Investeringar för över 800 miljoner kronor är planerade den kommande 10-årsperioden.

Det redovisade överskottet används till investeringar i både infrastruktur och välfärdsfastigheter och minskar behovet av eventuella lån för att bekosta dessa.

Nyinvesteringarna omfattar bland annat ett nytt särskilt boende, nytt högstadium, nytt kulturhus, ny allhall i Ludvigsborg och nybyggnation av förskolor. Samtidigt satsas det även på omfattande asfaltering av vägar, belysningsåtgärder, takomläggningar och annat underhåll av kommunens fastigheter.

– Jag vill tacka alla anställda i Hörby kommun för det fantastiska arbete man utför. Detta har gjort att vi nu kan investera i vård, skola, omsorg och fritid, säger förste vice ordförande Lars-Göran Ritmer (M).

Minskad arbetslöshet och ökad trygghet

Fler positiva resultat utöver de ekonomiska lyfts fram i årsredovisningen 2021. Såväl arbetslöshet bland vuxna som ungdomsarbetslösheten har minskat kraftigt från föregående år. Polisens trygghetsmätning visar förbättrat index för fjärde året i rad. Dessutom ökar befolkningsmängden och fastighetspriserna i kommunen har stigit med 12 procent.

Läs hela årsredovisningen.