Ny webbkarta samlar Hörbys detaljplaner

Funderar du över vilken detaljplan som gäller där du bor? Vad får du egentligen bygga? Då har vi goda nyheter. Nu lanserar Hörby kommun en webbkarta som ger dig en smidig överblick över alla detaljplaner.

Vad är en detaljplan?

En detaljplan är en karta över ett område, som visar hur man får bygga i det. Kartan styr också hur området får användas. Nästan all mark i tätorterna är detaljplanerad, men på landsbygden brukar det inte finnas några detaljplaner.

I detaljplanen beskrivs till exempel var gator och hus ska ligga och hur de olika delarna av området får användas. Det kan också stå detaljerade regler om bebyggelsens höjd, taklutning och hur många våningar husen får ha. När det byggs nya områden krävs i princip alltid en detaljplan.

Smidig översiktskarta

Nu kan du studera detaljplanerna i kommunen direkt på nätet! Vi lanserar nu en digital karta med en översikt av Hörbys detaljplaner. Här kan du hitta gällande detaljplaner och även se var det pågår arbete med nya detaljplaner. För de gällande detaljplanerna får du upp en plankarta med planbeskrivning och för nya detaljplaner så kommer du via en länk direkt in till detaljplanens egna informationssida på webben.

Här hittar du både karta och mer information om detaljplanering i Hörby.