Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina

Drygt två veckor har gått sedan Ryssland anföll Ukraina. Städer har bombats och familjer splittrats. Miljontals människor är på flykt undan kriget.

Vi hyser den djupaste medkänsla för folket i Ukraina. Ingen av oss har lämnats oberörd.

Den ryska invasionen är ett grovt brott mot Ukrainas suveränitet, internationell lag och folkrätt.

Vi står tyvärr inför en ny verklighet, där ett auktoritärt Ryssland har visat sig kapabelt till att inleda ett hänsynslöst krig mot ett demokratiskt grannland.

Det kommer att ha djupgående konsekvenser för den europeiska säkerhetsordningen, på såväl kort som lång sikt.

Sveriges kommuner, myndigheter och civilsamhälle kommer att behöva kraftsamla gemensamt för att hjälpa de ukrainare som nu flyr från kriget.

Många krigsflyktingar väntas till Sverige och vi i Hörby kommer att ta vår del av ansvaret.

I Hörby kommun tvekar vi inte att ta de beslut som krävs för att hantera den akuta situationen, såväl som för att skyndsamt stärka den civila beredskapen.

I det nya säkerhetsläge som råder, så vill vi passa på att uppmana alla att vara lite extra försiktiga med den information som ni delar. Vi lever i en tid med desinformation och propaganda. Ta ditt ansvar genom att inte sprida rykten vidare. Var källkritisk.

Det är alltid bra att vara förberedd på oväntade händelser. Myndigheten för skydd och beredskap har goda tips på vad som är bra att ha i hemmet.

Har du barn, så förklara gärna att Sverige inte är i krig men att vi hjälper Ukraina, ett annat europeiskt land. Ingjut hopp och trygghet. Berätta att vi hjälper varandra och att tillsammans kan vi göra så att allt blir bra till slut.

Hörby kommun kommer att göra sin del av arbetet. Vi står enade i detta.

Cecilia Bladh in Zito, kommunstyrelsens ordförande (SD)

Lars-Göran Ritmer, kommunstyrelsens förste vice ordförande (M)

Irene Nyqvist, kommundirektör