Nomineringar till Kulturstipendiet 2020

Hörby kommuns kulturstipendium delas ut årligen med syfte att uppmärksamma insatser inom det kulturella området. Stipendiaten utses av Kultur- och fritidsnämnden i december.

I år är tre kandidater nominerade.

Thorbjörn BengtssonThorbjörn Bengtsson

Thorbjörn är pensionerad yrkesmusiker som på sin fritid varit väldigt engagerad i Hörbys musikliv. Han spelar i Hörby blåsorkester och startade 1985 Hörby Blås X-tett, där han fortfarande spelar militärmusik och brunnsmusik.

Han har tillsett så att Hörby Blåsorkester har ett av Sveriges största notarkiv för amatörorkestrar, vilket han tillgängliggör för orkestrar i hela Sverige.

Thorbjörn är också en drivande kraft i Hörby Big Band.

Anitha Servin

Anitha ServinAnitha är ordförande i styrelsen för Kulturhuset Östra Sallerup. Hon leder Kulturhusets arbete med konstutställningar, hantverksbod, musikverksamhet, föredrag/föreläsningar och studiecirkel om Kulturhusets historia.

Anitha är också en drivande kraft bakom de populära MC- och motorcafé-tillfällena under sommaren.

Hon är en engagerad sångerska och har tidigare varit mycket engagerad i Hörby Lucia.

Antitha Servin är tillika författare av böckerna Att bära brudkrona förr och nu och Blomboken från Hörby.

Östraby Bygdeförening

Gammal karta över Östraby

Östraby Bygdeförening bildades 1988. Föreningen är ideell och har till uppgift att tillvarata och verka för kulturella intressen, traditioner, bygdens framtida utveckling och trivsel.

Varje år arrangerar föreningen flera årliga arrangemang, såsom julmarknad , valborgsfirande och midsommarfirande och ser till att hålla byn levande med hjälp av utsmyckning.

Föreningen anordnar också uppskattade hemvändardagar i Östraby och Oderup, där personer som flyttat från området får möjlighet att återknyta kontakten med bygden.

Östraby Bygdeförening har även publicerat två faktaböcker om bygdens historia, Östraby förr och nu (1996) och Mitt Oderup-Satsarp (2019)