Vinnare av kulturstipendiet 2021

Årets mottagare av kulturstipendiet 2021 är Frosta Härads Hembygdsförening. Föreningen mottog priset den 7 i Hörby kommunhus.

Frosta Härads hembygdsförening bildades 1931 och har sedan starten verkat för spridning av kunskap om hembygden och hembygdens historia. Varje år anordnas eprogrampunkter med föreläsningar, utflykter och utställningar. Sedan 1954 har årsboken Frostabygden utgivits med artiklar om personer och platser i häradet, blandat med dikter, aktuella händelser och mycket mera.

Föreningen har ett samarbete med Ola Ols museum i Killhult. Där har föreningen byggt en samlingssal i anslutning till museumet. Bygget är utfört med egna medel och arbetskraft. Det invigdes på kulturarvsdagen den 12 september. Samtidigt passade föreningen på att fira 90-årsjubileum med nära 200 besökare.

Den nybyggda salen vid Ola Ols museum öppnar nya möjligheter att presentera föremålens historia och att samla människor kring olika teman om hembygdsfrågor eller annat. Även skolor är välkomna att ha lektioner i salen, vilket på sikt kan ge yngre personer intresse för föreningens verksamhet.

Flera nomineringar till priset

Till priset nominerades även Thorbjörn Bengtsson och Kenth Arvidsson med följande motiveringar:

Thorbjörn Bengtsson är pensionerad yrkesmusiker som har varit väldigt engagerad i Hörbys musikliv. 1977 började han som dirigent i Hörby Blåsorkester, en roll som han hade fram till 1989. Sedan 20 år är han spelande medlem i orkestern och notansvarig.1985 var han med och startade Hörby Blås X-tett, där han fortfarande spelar militärmusik och brunnsmusik. Han har tillsett så att Hörby Blåsorkester har ett av Sveriges största notarkiv för amatörorkestrar, vilket han tillgängliggör för orkestrar i hela Sverige. Thorbjörn är också en drivande kraft i Hörby Big Band där han sedan ett par år är musikalisk ledare.

Kenth Arvidsson har lagt ner tid och kraft på stenrösen och den gård som han tidigare ägt – Ekebacken i Fulltofta. En mängd stenar har han tålmodigt lagt i vackra stenrösen som inramar de små tegarna på gården. Han har lagt om stenarna på den grund de redan låg på.