Julens boktips för vuxna från Hörby Bibliotek

öppen bok som ligger ovanpå stickade filtar med julbelysning i bakgrunden.

För alla åldrar

Jefferson – Jean-Claude Mourlevat

Igelkotten Jefferson går till frisersalongen Nu var det klippt för att få sin lugg friserad. Men när han kommer dit ligger frisören, grävlingen Edgar, död på golvet med en sax i bröstet. Jefferson blir förskräckt, men handlar på impuls, och drar ut saxen ur Edgars bröst. precis då vaknar en kund som suttit och sovit i torkhuven, en gammal get, och hon tror förstås att Jefferson mördat Edgar. Hon rusar ut ur frisersalongen och ropar på hjälp.

Jefferson inser snart att hans enda chans att bli friad från misstankarna är att själv leta rätt på den eller de som mördat Edgar. Till sin hjälp har han sin bäste vän, grisen Gilbert. De ger sig ut på ett vindlande äventyr för att försöka ta reda på vad som hänt. Det här är en saga för alla. En spännande och välskriven saga med ett lyckligt slut, precis som det helst ska vara i bra sagor.

Jean-Claude Mourlevat fick Astrid Lindgren-priset 2021. Det här är klassat som en bok för barn i åldern 9-12 år, men det är verkligen en riktig allåldersbok. Vi är många vuxna som älskar Jefferson!

För spänningssökaren

Fädernas missgärningar – Åsa Larsson

Avslutande delen av deckarserien om Rebecka Martinsson. Fick Deckarakademiens pris för bästa svenska deckare 2021.

 Återträffen – Guillaume Musso

Fransk-amerikansk spänning. Uppföljare till Samtal från en ängel och Central Park. Fick Deckarakademiens pris för bästa översatta deckare 2021.

Alltid en dotter – Amy Engel

Det är spännande, otäckt och drabbande. Det handlar om stark kärlek, kanske för stark? En bok som det är svårt att lägga ifrån sig när man börjat läsa den.

Slukhål – Tove Alsterdal

Uppföljaren till succén Rotvälta som utsågs till årets bästa deckare 2020 och vann Glasnyckeln 2021, bästa kriminalroman i Norden.

För den eftertänksamme

Barndomsbrunnen – Göran Greider

Underrubriken säger vad denna bok är; ”En historia om sjukdom och minne i brutna raderDet är förunderligt vackert men samtidigt jordnära, enkelt och faktiskt ljust.

Innerligt – Margaret Atwood

Det här är en samling med dikter från flera år, men det är sena dikter överlag. Lättillgängligt även om nog så allvarliga ämnen som utsatta kvinnor och fördärvad natur.

För romanälskaren

Vägskäl – Jonathan Franzen

Vi dras raskt in i svenskättlingarna Hildebrandts hiskeliga familjesaga. Med elegant lätthet och mästerlig berättarkonst får Jonathan Franzen oss att förstå våra mörkaste drivkrafter, vår egen tid och historiens gång.

Familjelexikon – Natalia Ginsburg

I boken skildras ett porträtt av en italiensk familj. Fadern Giuseppe och modern Lidia, ständigt på kollisionskurs, fyller huset med vänner, böcker och politik, allt medan de fem barnen växer upp och Mussolinis skugga faller över landet.

Nikes bok – Agnes Lidbeck

Det är tidigt 1980-tal i Kummelvik på Österlen. En bortglömd pärla till by. Nikes bok är ett detaljerat porträtt av en tid och en plats. Generationer kopplas ihop och frigör sig, ljuger och längtar. I bakgrunden sker de stora samhällsförändringarna. Motsättningarna skärps, dörrar öppnas. Och så finns de som hittar hem. Som hittar rätt.

För den skrattlystne

Kängurukrönikorna – Marc-Uwe Kling

Allt börjar då det ringer på dörren till Marc-Uwes lägenhet. Utanför står en känguru. Den har flyttat in i lägenheten mitt emot och vill låna lite mat och köksredskap för den ska göra pannkakor. Så småningom flyttar den in hos Marc-Uwe. Det är en prövande bekantskap. Gillar man crazy humor är boken en hit.

Hasseåtage – Kalle Lind

Vem var Robert Lind i Kramfors? Vad hade Jan i fickan? Och vad i helvete hade de för sig inne i banken efter tre?I ”HasseåTage” guidar Kalle Lind läsaren genom humorduon Hasseåtages gemensamma produktion.

Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel – Shaun Bythell

Shaun Bythell är bokhandlaren som helst inte skulle vilja ha några kunder. Lyckligtvis är det ganska få som kommer till hans butik i den lilla staden Wigtown i sydvästra Skottland, men de som kommer är fullt tillräckliga, och lätta att kategorisera. Tillsammans utgör de sju typerna delar av en av de roligaste och elakaste böcker om böcker och bokköpare du någonsin kommer att läsa.

För feelgoodnjutaren

Drömhuset – Veronica Henry

Hunter’s Moon är verkligen ett drömhus, men det äldre paret Willoughby som äger det, känner sig tvungna att sälja huset med tanke på situationen. Till sin hjälp får de mäklaren Belinda Baxter. Det är samtidigt mysigt, charmigt och en bok att liksom sjunka in i.

Vi var unga och modiga – Hazel Gaynor

Vi är på en engelsk missionsskola i Kina. När Japan förklarar krig mot de allierade ockuperar de skolan, och livet blir helt annorlunda för både elever och personal. Vi får framför allt följa läraren Elspeth och eleven Nancy, som är tio år när boken börjar. Det finns en varm gemenskap och när de blir ockuperade gör alla allt för att vardagen ändå ska fungera. Den här boken baseras på verkliga händelser.

Jul på det lilla hotellet vid havet – Jenny Colgan

Fjärde delen i serien om Flora på ön Mure. Hon är orolig för sin bror Fintan. Han har inte kommit över sorgen efter sin partner Coltan och Flora vill hjälpa honom att komma på fötter igen. Men att driva ett hotell visar sig inte så enkelt hon först trodde. Och att Flora dessutom är nybliven mamma gör det definitivt inte lättare.

För den historieintresserade

John F Kennedy – Bengt Liljegren

Omfattande och bred biografi som ger en realistisk och trovärdig bild av presidenten. Hela livet från barndom, över studier, krigstjänst, politiskt arbete, presidentskap inklusive världskriser beskrivs. Dessutom privatlivet utan den glans som vanligtvis beskrivs.

Mormor dansade i regnet – Trude Teige

Tekla bor i Norge under andra världskriget, och förälskar sig i en tysk soldat. Hon blir hånad och kallas tysketös. Till sist lämnar hon Norge tillsammans med sin tyske Otto. Det blir många umbäranden innan de kommer fram, och då får de ett fruktansvärt besked. I nutid möter vi Juni, Teklas dotterdotter. Hon har ärvt Teklas hus och återvänder till huset där hon växte upp för att ta vara på saker.

Roskoden – Kate Quinn

Det är 1940. På Bletchley Park tränas unga kvinnor och män i avkodning för att knäcka tyskarnas koder. Huvudpersonerna är Mab, Osla och Beth. Det uppstår djup vänskap mellan dem, men plötsligt händer något som gör dem till fiender. Sju år senare får två av de tre vännerna ett krypterat meddelande från den tredje, som berättar att det fanns en förrädare på Bletchley Park. Nu måste de åter samarbeta för att avslöja den personen.

Tunnel 29 – Helena Merriman

1961 börjar några studenter gräva en tunnel från ett hus i Västberlin till ett hus i Östberlin, på världens mest välbevakade plats. Det kommer att bli väldigt komplicerat. Berlin är byggt på lösan sand och ligger på väldigt låg nivå över havet. En oerhört spännande berättelse om arbetet med tunneln och om alla de människor och deras öden man får möta.

För den konst- och bildintresserade

Kring denna konst – Stina Wollter

Stina Wollter berättar här om sitt liv och sin konst genom livet. Tilltalet är enkelt och direkt, det känns som om vi slagit oss ned i varsin stol snett mitt emot varandra, och så börjar Stina berätta. Okonstlat talspråkligt trots att det är tryckt text, humoristiskt ibland, men med professionalismen intakt.

Labyrinten – Simon Stålenhag

En framtid då svartgloberna erövrat jorden och mänskligheten dragit sig undan i en underjordisk fästning. Bilderna gör boken.

On pause – Charlie Bennet och Helena Gustavsson

Det här praktverket behandlar New York under pandemin, då staden, som borgmästaren Cuomo sa, sattes på paus, On pause. I bilder från staden och intervjuer med New York-bor möter vi folktomma gator och människor som trots förutsättningarna får staden att fungera. Här möter ni den som ni aldrig sett den – med öde gator och torg.

För den medvetna

Gretas resa – Alexandra Urisman Otto och Rolf Turesson

Om Greta Thunbergs liv oktober 2018 till oktober 2020. Det är en makalös framgångssaga, men det var aldrig viktigt för henne. Det viktiga är att sätta fokus på klimathotet och uppmana världens makthavare till handling. Boken skildrar henne och pappa Svante på färd jorden

runt.

I munkens skugga – Helena Thorfinn

Katja har blivit utmanövrerad från jobbet som mellanchef på kommunen och måste komma bort från allt. Det enda som känns lockande är att hälsa på systersonen Simon, trainee på Unicef i Burma/Myanmar – det gåtfulla landet som håller på att öppna upp mot omvärlden. Liksom i Helena Thorfinns två tidigare romaner Innan floden tar oss och Den som går på tigerstigar skriver hon om världar hon känner väl och berättar på flödande prosa om platser och människor som är okända för de flesta av oss.

En kropp att sörja – Tsitsi Dangarembga

Zimbabwe, sent 90-tal. Tambudzai är inte längre ung. Som den enda i sin familj utbildade hon sig och lämnade hembyn för ett liv i Harare. Nu bor hon på ett slitet gästhem efter att ha sagt upp sig från sitt arbete som copywriter på en reklambyrå eftersom hon inte längre stod ut med att hennes vita kollegor tog åt sig äran för hennes arbete. Men varje försök att skapa sig en framtid möts av nya besvikelser tills hon en dag går över gränsen.

Fick du hjälp av informationen på sidan?