Arbeta som deltidsbrandman

En deltidsbrandman måste ha fyllt 18 år, vara frisk och ha god kondition. Minst lika viktigt är en genuin vilja att hjälpa andra, då vi ofta möter människor i svåra situationer.

En deltidsbrandman har beredskap sju dygn per månad. Då ska du kunna nås dygnet runt med hjälp av en personsökare, och kunna vara på plats på stationen inom 5 minuter.

En deltidsbrandman har normalt en annan ordinarie arbetsgivare, det vill säga att du är brandman när larmet går. Det betyder att du måste ha tillåtelse från din huvudarbetsgivare att åka iväg på larm när du har beredskap. Många arbetsgivare ser det som positivt att det finns en brandman i den egna organisationen, eftersom du blir utbildad i exempelvis säkerhetsarbete och sjukvård genom räddningstjänsten.

Att arbeta som brandman har en mängd fördelar

 • Du får en gedigen utbildning i räddningstjänst och sjukvård
 • Du får möjlighet att ta C-körkort
 • Du ingår i ett sammansvetsat arbetslag vilket innebär kamratskap och en mängd roliga och intressanta aktiviteter
 • Du får möjlighet till fysisk träning med träningstips och kostråd

Det här måste du uppfylla

 • Ha god kondition och hälsa samt vara simkunnig motsvarande provet för guldbojen
  Inte lida av klaustrofobi eller svindel
 • Körkort minst klass B
 • God förmåga att arbeta i grupp, vara stresstålig och praktiskt lagd
 • Bo och arbeta så nära brandstationen att du kan vara beredd att åka på larm inom fem minuter
 • Ha ett godkännande från din huvudarbetsgivare

Det är extra meriterande om du har

Sjukvårdsutbildning, C-körkort, erfarenhet av vattenlivräddning, vana vid djur, språkkunskaper och praktisk arbetslivserfarenhet.

Utbildning

Vid anställningen får du en förberedande utbildning på räddningstjänsten. Här lär du dig olika arbetsmoment som brandman, som sjukvård och hur man agerar vid bränder. Sedan placeras du i ett arbetslag. Därefter får du en sju veckor lång utbildning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i Revinge, där du fördjupar dina kunskaper om arbetet som brandman. Fem av veckorna går du i skola i Revinge, och de två resterande är på distans.

Beredskap och larm

När du ingår i ett arbetslag har du beredskap sju dygn i månaden. Under de sju dygnen ska ha ständig beredskap för att åka ut på larm. För att hålla kunskaperna färska har vi även planerade övningar ungefär två gånger i månaden.

Deltidstationen i Hörby har ungefär 250 – 300 larm per år.

Ersättning:

Du får självklart ersättning för att upprätthålla beredskapen i kommunen och åka ut på larm.

Välkommen att höra av dig

Kontakta oss om du har frågor eller är intresserad av att arbeta som deltidsbrandman. Då de flesta av våra brandmän är män och har svensk bakgrund, ser vi mycket gärna att kvinnor och du som har en annan etnisk bakgrund än svensk hör av dig!

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of horby.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.