Parker och grönområden

I Hörby finns flera parker dit du kan gå för att koppla av, ta en promenad eller ha en picknick i gräset.

Ringsjöparken

Nästan mitt i Hörby tätort hittar du Ringsjöparken. Här löper Hörbyån längs hela parken, och det finns en variation av grönska och öppna ytor. Parken är smyckad med perennrabatter som omger statyerna, och pelarträd och gångstråk. Konstnären, poeten och Hörbysonen Christian Kruse (1876–1953) står staty i parken omgiven av perenner som näva, lavender, nepeta och röllika. Statyn ”Flicka kammar håret” är omgiven av rudbeckia, daglilja, funkia och julrosor. Både gångstråken och statyerna är upplysta av dekorationsbelysning.

Ernst Ahlgrensparken

Ernst Ahlgrensparken ligger vid parktorget i västra delen av Hörby. I parken har det tidigare stått en byst av den kända författaren Victoria Benedictsson, som levde en del av sitt liv i Hörby. 2015 blev bysten stulen, men det finns fortfarande en minnesplatta på platsen. Victoria skrev just under pseudonymen Ernst Ahlgren, och parken som är uppkallad efter författaren är omgärdad av stora lindar och är en lummig oas för varma sommardagar. Även på vintern kan du ta sköna promenader i parken bland de vackra träden.

Lasarettsparken

Lasarettsparken ligger i tätortens sydöstra del, precis vid vårdcentralen. Parken anlades som en sjukhuspark och används än i dag för rekreation och avkoppling. Här finns en mängd stora träd som junimagnolia, kastanj, lind, poppel och ek. Även i den här parken löper Hörbyån som en livgivande kanal genom det gröna.

Om du kommer förbi parken om våren så passa på att stanna till och njut av de vackra rhododendronbuskarna runt kapellet. På hösten bjuder parken på doften av nybakat när kakträden (katsura) fäller sina löv inför vintern.

Fick du hjälp av informationen på sidan?