Trädgårdsavfall

Det finns olika möjligheter för dig att ta hand om ditt trädgårdsavfall och här kan du läsa om de val du har. Du får inte dumpa trädgårdsavfall eller annat avfall i grönområden eller annan allmän plats.

Med trädgårdsavfall menar vi ris, buskar, grenar, träd, löv, gräs, växter och mindre mängder av frukt och mossa.

Det är inte tillåtet att lägga trädgårdsavfall utanför din tomtgräns eller i park- eller skogsmark. Det är ett brott mot miljöbalken och föreskrifter om avfallshantering. Trädgårdsavfallet kan dra till sig skadedjur, sprida sjukdomar, ta död på annan växtlighet, stoppa vattenflödet i vattendrag och gynna ogräs. Även spridning av invasiva arter ökar när trädgårdsavfallet inte tas om hand på rätt sätt.

Kompostera trädgårdsavfall

Det enklaste och billigaste sättet att ta hand om trädgårdsavfallet är att kompostera det själv. Resultatet blir fin och näringsrik jord som du kan använda istället för konstgödsel och torv. Du behöver inget tillstånd för att ha en kompost för trädgårdsavfall på din tomt.

Abonnera på hämtning av trädgårdsavfall

Du kan låta MERAB hämta ditt trädgårdsavfall. Information om priser, kärlstorlek och tömningsintervall finns på MERAB:s hemsida. I kärlet får du lägga löv, gräs, kvistar, sågspån, bark, ogräs och en mindre mängd fallfrukt och grönsaker från trädgården.

Lämna till återvinningscentralen

Du kan gratis lämna ditt trädgårdsavfall till någon av kommunens återvinningscentraler. Dela upp ditt trädgårdsavfall i:

  • Ris och grenar = Grenar, buskar och träd
  • Trädgårdsavfall = Gräs, löv, frukt, mossa och växter

Ta hand om invasiva arter på rätt sätt

Invasiva växter ska du slänga i sopkärlet, facket för restavfall. Lägg växterna i plastpåsar så inte fröer riskerar att spridas. Invasiva arter finns inte naturligt i vår natur och har spridits genom människan. De gör att vår biologiska mångfald äventyras och skapar problem för inhemska växter, djur, ekosystem och även människors hälsa.

Elda trädgårdsavfall

Det är inte längre tillåtet att elda avfall från trädgårdar eller parker. Lagen började gälla i Sverige den 1 januari 2024 och gäller oavsett om du bor inom eller utanför detaljplanelagt område. Syftet med lagändringen är att även kvistar och löv ska återvinnas som exempelvis biogas, eller komposteras för att bli ny näring som kan återföras till jorden.

Det är ännu osäkert hur lagen kommer att tillämpas i Sverige, och Hörby kommuns Bygg och miljö arbetar nu med att följa utvecklingen och se över hur det kommer att påverka kommunens arbete. När det handlar om att elda ditt eget trädgårdsavfall på din egen fastighet så bedömer vi tills vidare att kommunens lokala avfallsföreskrifter gäller. Du får elda torrt trädgårdsavfall som inte går att kompostera under förutsättning att eldningen inte orsakar olägenheter för omgivningen.

Ansök om dispens

Dispens för eldning kan ges i sällsynta fall, till exempel vid eldningen som sker i samband med offentliga tillställningar. Ett exempel kan vara majbrasor på Valborgsmässoafton om eldningen görs utan risk för olägenhet för hälsa eller miljön. Ansökan om dispens görs hos Bygg och miljö via byggochmiljo@horby.se

Fick du hjälp av informationen på sidan?