Boendemiljö

Hemmet ska vara en plats där du kan koppla av, återhämta dig och odla dina intressen. Därför är det viktigt att ha en bra boendemiljö, där du kan slappna av och må bra.

Problem i inomhusmiljön i bostäder handlar ofta om temperatur, ventilation och mögel. Det kan också handla om dålig lukt, ohyra eller rök från grannar som vedeldar eller röker.

Störande grannar

Om du upplever problem med dina grannar är det bäst att i först försöka prata med grannen och uppmärksamma hen på problemet. Det gäller både om du bor i lägenhet eller hus. Vänta ett tag och se om störningarna upphör.

Om problemen fortsätter får du kontakta hyresvärden eller bostadsrättsföreningen, som bör få en viss tid på sig att undersöka och åtgärda problemet. Om du ändå upplever att det inte blir någon förbättring kan du kontakta kommunen.

Störningar utifrån

Om du störs av en verksamhet, som en restaurang, nattklubb, verkstad eller gym, ska du i första hand kontakta den som driver verksamheten eller fastighetsägaren. Om det inte hjälper får du vända dig till kommunen.

Bostadsanpassning

Om du behöver göra ändringar i din bostad på grund av en funktionsnedsättning kan du ansöka om bostadsanpassning. Läs mer om detta under sidan bostadsanpassning.

Fick du hjälp av informationen på sidan?