Ny socialtjänstlag 2025
Från och med juli 2025 gäller den nya socialtjänstlagen. Hörby kommun är nu i full gång med att arbeta utifrån den nya lagstiftningen, som har som mål att skapa en mer hållbar och kunskapsbaserad socialtjänst. På denna sida delar vi information om hur vi implementerar lagen och vad den innebär för vår verksamhet och våra medborgare.
En hållbar socialtjänst
Den nya socialtjänstlagen grundar sig på ”Hållbar socialtjänst”, den statliga utredningen (SOU 2020:47) som fokuserar på att modernisera och förstärka socialtjänstens arbete. Lagen tar även hänsyn till nya krav inom områden som brottsförebyggande arbete och stöd för barn och unga. Hörby kommun arbetar aktivt för att anpassa sig till dessa förändringar och säkerställa att vår socialtjänst möter de nya kraven.
Vi ser den nya socialtjänstlagen som en möjlighet att utveckla vårt arbete och ytterligare förbättra våra insatser för Hörbys invånare. För mer information och uppdateringar om vårt arbete, besök denna sida regelbundet. Tillsammans bygger vi en socialtjänst som möter framtidens behov.
Vad innebär den nya socialtjänstlagen för dig?
Lagen innebär viktiga förändringar för dig som behöver stöd från socialtjänsten. Här förklarar vi vad som är nytt och hur det påverkar dig:
- Förebyggande insatser – Socialtjänsten ska arbeta mer med tidiga insatser för att förebygga problem innan de blir för stora.
- Lättare att få insatser – Socialtjänsten ska sänka trösklarna för att få insatser, samt möjliggöra att hjälp erbjuds innan behoven blir för stora. Det blir även möjligt för socialtjänsten att erbjuda fler insatser utan individuell behovsprövning, så att hjälpen kan komma innan problemen hinner växa. I dag krävs oftast en längre utredning innan insatser kan erbjudas, vilket riskerar leda till att personen inte längre är benägen att ta emot stöd när det väl erbjuds.
- Ökad delaktighet – Du som söker stöd ska ha större möjlighet att påverka vilka insatser som erbjuds.
- Flexiblare stöd – Hjälpen ska anpassas mer efter individuella behov.
- Förbättrad rättssäkerhet – Tydligare regler och riktlinjer ska göra det enklare att förstå vad du har rätt till.
Hur påverkar detta dig? – Om du söker hjälp för första gången kan du förvänta dig en mer individanpassad och flexibel bedömning. Det blir lättare att få stöd i tid, innan problemen blir för stora.
Biståndslösa insatser i Hörby kommun
Den nya socialtjänstlagen innebär bland annat att det ska vara lättare att få insatser. Nedan listar vi några konkreta exempel på biståndslösa insatser som finns i Hörby kommun.
Från utredning till ny socialtjänstlag
Informationen är hämtad från Sveriges kommuner och regioner, SKR.
-
20172017
April 2017 - Utredning
Regeringen ger direktiv till en utredare att se över socialtjänstlagen.
-
20182018
April 2018 - Delbetänkande
Utredningen lämnar ett delbetänkande med målet att väcka intresse för frågorna bland intressenter.
-
20202020
Augusti 2020 - Förslag till ny lag
Utredningen lämnar sitt slutbetänkande och ett förslag till en ny lag.
-
20202020
November 2020 - Remiss
Utredningens förslag skickas ut på remiss till kommuner, myndigheter och organisationer.
-
20242024
Juli 2024 - Lagrådsremiss
Regeringen presenterar förslag till ny socialtjänstlag vid en pressträff.
-
20252025
Januari 2025 - Proposition
Efter att regeringen bearbetat lagrådets synpunkter tar de fram en proposition. En proposition är ett färdigt förslag till en lag som skickas till riksdagen för beslut.
-
20252025
Beslut i riksdagen?
Beslutet om den nya lagen måste tas i riksdagen innan 1 juli 2025.
-
20252025
Juli 2025 - ny lag träder i kraft
Den 1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.