Regler för sekretess

I Hörby kommuns diarier finns de olika nämndernas och förvaltningarnas skrivelser, och kallelser till nämndernas möten.

Här finns också protokollen som skrivs efter mötena.

Enligt offentlighetsprincipen har du som medborgare rätt att läsa vad som står i kommunens handlingar. Men det finns undantag. Du får inte läsa handlingar som är belagda med sekretess eller som innehåller personuppgifter.

Varje myndighet har ansvar för att förvara sina egna handlingar, och här i Hörby förvaras de på de olika förvaltningarna. När de inte behövs längre kan de antingen gallras (kastas) eller föras in i kommunarkivet.

Offentlighetsprincipen och handlingsoffentligheten

Offentlighetsprincipen innebär att du som medborgare ska ha insyn i kommunens verksamhet. Det kan du få bland annat genom att kunna läsa ärendena som kommunens tjänstemän arbetar med och besluten som fattas inom kommunen.

Handlingsoffentligheten innebär att du kan begära ut allmänna handlingar från kommunen. Det innebär också att ingen har rätt att efterforska i vad du har begärt ut för handlingar eller uppgifter.

En annan del av offentlighetsprincipen är meddelarfriheten. Den skyddar tjänstemän på kommunen som lämnar uppgifter till media.

Tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagen

Huvudregeln om handlingsoffentlighet står i grundlagen, i andra kapitlet i tryckfrihetsförordningen. Handlingsoffentligheten har dock många undantag som regleras i offentlighets- och sekretesslagen.

Kommunen kan hålla en handling hemlig om det finns en regel i offentlighets- och sekretesslagen som säger att uppgiften du vill ha är för känslig för att lämnas ut. Men om det inte finns någon sådan regel, är vi skyldiga att lämna ut handlingen.

Om delar av handlingen är sekretessbelagd kommer kommunen att göra en sekretess- och menprövning. Då tar vi reda på om just du har rätt att läsa handlingen, eller om någon annan kan lida skada av att du läser den.

Det finns också handlingar som omfattas av absolut sekretess. Då görs ingen sekretess- eller menprövning och det är enbart den tjänsteman som har hand om ärendet som får ta del av uppgifterna. Det här kan till exempel gälla vid ett pågående upphandlingsärende.

Offentlighets- och sekretesslag

Fick du hjälp av informationen på sidan?