Rensa dina spår i mobilen och datorn

Om du inte vill att någon annan ska se vilka sidor du har besökt på webben, måste du dölja dina spår. Det kan du göra på flera sätt.

När du surfar i privat läge kan ingen se vilka webbplatser du besökt när du har stängt sidorna. Du surfar utan att lämna spår efter dig.

Rensa din historik på internet

När du använder internet sparas privat information om vilka sidor du använder. Det innebär att andra som använder mobilen, surfplattan eller datorn kan se informationen. Webbläsaren kommer ihåg vilka sidor du har besökt. Det kallas för cache-lagring och är till för att det ska gå snabbare att ladda sidorna nästa gång. Många webbläsare sparar också information om vilka webbplatser du har varit inne på för att kunna föreslå sidan nästa gång du surfar.

De här funktionerna kan vara smidiga när du använder nätet, men det kan också innebära en risk om du inte vill att någon annan ska se att du har sökt information om en viss sak. Då måste du rensa informationen. Du kan välja att rensa hela eller delar av informationen som sparats. Du kan också ställa in webbläsaren så att den aldrig sparar information om vilka sidor du besöker.

Olika plattformar och operativsystem

Nedan hittar du information om hur du surfar i privat läge och rensar din internethistorik i olika plattformar och operativsystem.

Fick du hjälp av informationen på sidan?