Hörby kommuns energi- och klimatrådgivare hjälper dig som vill minska kostnaderna för el och uppvärmning.
Energi- och klimatrådgivaren ger opartisk och kostnadsfri rådgivning om energieffektivisering och förnybar energi. Råden riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer.
Elpriserna väntas vara fortsatt höga och många är oroliga för dyra elräkningar. För att sänka sina kostnader finns det mycket man kan göra själv. Vi har samlat svaren på den vanligaste frågorna som energi- och klimatrådgivaren får just nu.
Hur du gör för att minska dina elkostnader beror till stor del på hur du bor. Hus och lägenhet har olika förutsättningar. Hus kan också ha olika förutsättningar beroende på uppvärmningssystem och hur gammalt huset är. Generellt brukar man säga att 60 procent av energi i ett hushåll går till uppvärmningen, 20 procent till varmvatten och 20 procent till hushållsel. Bor du i lägenhets kanske du inte har makt att förändra din uppvärmning, men du kan påverka hur mycket hushållsel och varmvatten du gör av med.
Husguiden hos Energimyndigheten har många tips och åtgärder vad du kan göra för att energieffektivisera ditt hus.
Du betalar ett i förväg fastställt pris under en längre period, till exempel ett år. Flera elleverantörer att slutat erbjuda fasta avtal på grund av osäkerheten kring priserna i vinter.
Rörliga avtal
Priset är ett genomsnitt av månadens kostnader och bestäms i slutet av månaden. Du vet inte från månad till månad vad priset kommer att bli per kilowattimme. Med detta avtal kan du inte påverka ditt elpris genom att till exempel tvätta på natten.
Timbaserade avtal
Du betalar för vad elen kostar den timme som du använder den. Priset kan variera kraftigt över dagen och året. Med detta avtal kan påverka ditt elpris genom att styra din förbrukning till de tider då priset är lägre.
Om du är orolig för att inte kunna betala elräkningen i höst och vinter ska du kontakta din elleverantör. Ta också reda på vilket elavtal du har. På din räkning ser du vem som är din elleverantör.
Om du behöver hjälp med att se över din budget och prioritera räkningar efter dina förutsättningar kan du kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare.
De jobbar under tystnadsplikt och deras hjälp är helt gratis. De kan även hjälpa dig vidare till andra myndigheter om du behöver vidare stöd.
En luftluftvärmepump kan vara ett bra komplement till ett hus med direktverkande el eller elpanna. För den typen av hus kan det ge en besparing på upp till 50 procent.
Luftluftvärmepumpen är dock bara ett komplement till ett annat uppvärmningssystem och klarar oftast inte av att värme hela huset hela vintern.
Solceller producerar el och kan vara ett bra komplement till en fastighet. Om du vill spara energi och få ner dina kostnader är solceller dock inte det du ska börja med. Då ska du i stället börja med att se över dina vanor och hur du kan spara energi.
Husguiden hos Energimyndigheten har tips och åtgärder vad du kan göra för att energieffektivisera ditt hus.
Det finns inga planer på att stänga av elen i vinter. Om det skulle bli elbrist är det viktigt att kunna prioritera vilka elanvändare som ska få tillgång till el. Därför finns det sedan många år tillbaka något som heter Styrel. Styrel är ett landsomfattande planeringssystem för prioritering av samhällsviktiga elanvändare vid en förutsedd eller plötsligt uppkommen kortvarig elbrist.
Vad som händer vid en eventuell planerad frånkoppling skiljer sig inte från ett vanligt strömavbrott. Sannolikheten är mycket högre att det blir ett vanligt strömavbrott och du har säkert redan varit med om det många gånger. Därför är det viktigt att alla har beredskap att klara en längre kris.
Rådgivningen till privatpersoner ges via e-post, telefon, besök i kommunhuset eller ett Teams-möte. Rådgivningen rör all energianvändning i hemmet, från uppvärmning till belysning, ventilation och transporter.
Övergripande rådgivning
Rådgivningen som vi ger är övergripande. Den omfattar inte besiktningar, mätningar, injustering av system eller liknande. Rådgivaren får inte konkurrera med privata företag på detta område. Rådgivningen är oberoende. Inga enskilda installationsfirmor eller särskilda fabrikat eller modeller av exempelvis värmepumpar får rekommenderas vid rådgivning. Rådgivningen regleras genom Förordning (2016:385) om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning.
Rådgivning till företag, organisationer och föreningar kan göras som platsbesök med genomgång av verksamheten. Rådgivningen anpassas naturligtvis efter typen av verksamhet, exempelvis processindustri, lantbruk, handel eller idrottsföreningar med egna lokaler.
Övergripande rådgivning
Rådgivningen som vi ger är övergripande. Den omfattar inte besiktningar, mätningar, injustering av system eller liknande. Rådgivaren får inte konkurrera med privata företag på detta område. Rådgivningen är oberoende. Inga enskilda installationsfirmor eller särskilda fabrikat eller modeller av exempelvis värmepumpar får rekommenderas vid rådgivning. Rådgivningen regleras genom Förordning (2016:385) om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning.
Boka en tid
Energi- och klimatrådgivningen är ett samarbete med Hörby, Höör och Sjöbo kommun. Alla som bor i kommunerna och vill minska energiförbrukning eller klimatpåverkan är välkomna att boka tid.
På den nationella sidan för gemensam energi- och klimatrådgivning (energiochklimatradgivningen.se hittar du många användarbara tips om allt från uppvärmning, solceller, elbilsladdning till hur du kan minska din energianvändning. Där hittar du också föreläsningar och annat som är på gång samt kontaktuppgifter till landets alla klimatrådgivare. Webbplatsen riktar sig till sig till hushåll, företag som föreningar.
question_answer
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Om du vill ha personligt svar, så behöver du också ange din epostadress. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!
error_outline
Något gick fel, var god och försök igen. Anslutningen till servern misslyckades.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.
check
Tack för ditt svar
error_outline
Something went wrong, please try again later. Could not store your response.
Kakor
Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor som ska accepteras.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.