Hund

Du som har hund har ofta en vän i vått och torrt, som ger kärlek och roliga stunder.

Men att ha hund innebär också ansvar. Du som ägare måste se till att den har ett bra liv och inte far illa, och att den inte skrämmer eller skadar andra.

Om du äger en hund har du ansvaret för att den har det bra och inte stör andra. Djurskyddslagen gäller för alla husdjur, och alla andra djur som hålls i fångenskap.

Som ägare är du ansvarig för allt som hunden gör. Om hunden skulle förstöra något är det du som blir ersättningsskyldig. Du måste också se till att hunden inte stör andra med hundskall. Du bör bara lämna hunden ensam hemma om du är säker på att den inte kommer skälla eller yla.

Tänk också på att även om du själv anser att din hund är ofarlig, så kan det finnas andra som blir rädda eller störda av den.

Plocka alltid upp

Du ska alltid plocka upp efter din hund när du är ute på promenad. Det finns latriner där hundägare ofta promenerar, för att du enkelt ska kunna plocka upp och göra dig av med påsen. Det finns även gratis hundbajspåsar vid många av latrinerna.

Här ska hunden vara kopplad

  • allmänna lekplatser
  • idrottsplatser
  • allmänna försäljningsplatser där handel pågår
  • motionsslingor
  • kyrkogårdar
  • begravningsplatser
  • i park och plantering

I naturreservat kan det finnas särskilda regler för hur hunden ska vara kopplad. Mer information hittar du hos respektive naturreservat.

När hunden inte är kopplad bör den ha ett halsband med ägarens namn, adress och telefonnummer.

Märk din hund

Alla hundägare måste ID-märka sin hund och registrera sig som ägare i det centrala hundregistret.

Läs mer

Om hundregistret på Jordbruksverkets webbplats: Hundregistret.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?