Klagomålshantering – Förskola och skola i Hörby kommun

Har du synpunkter eller klagomål på verksamheten inom förskola, skola, fritidshem eller annan del av sektor bildning i Hörby kommun? Då vill vi gärna att du berättar det för oss. Dina synpunkter är viktiga och hjälper oss att utveckla och förbättra våra verksamheter.

Vänd dig först till verksamheten

Om du eller ditt barn upplever problem i förskolan eller skolan – eller om du har andra synpunkter – rekommenderar vi att du i första hand tar kontakt direkt med den det berör. Det kan vara en pedagog, mentor eller annan berörd personal. Ofta kan situationen lösas snabbast och bäst på plats.

Nästa steg – kontakta rektor

Om du inte är nöjd efter att ha pratat med personalen, bör du ta kontakt med rektor för verksamheten. Kontaktuppgifter finns på kommunens webbplats under respektive förskola eller skola.

Om du fortfarande inte är nöjd – vänd dig till huvudmannen

Om du fortfarande inte känner dig nöjd med hur ärendet hanterats, kan du lämna ett klagomål till Hörby kommun som är huvudman för verksamheten. Det gör du via vår e-tjänst för klagomål, som du hittar via denna länk. Till E-tjänsten

När ett klagomål lämnas till kommunen registreras det som en inkommen handling. Ditt ärende handläggs av ansvarig chef inom sektor bildning och du får återkoppling så snart som möjligt. Du kan välja att vara anonym, men tänk på att det i sådana fall kan bli svårare att utreda och återkoppla i ärendet.

Klagomål gällande fristående verksamheter

Om ditt klagomål gäller en fristående förskola eller skola bör du i första hand vända dig direkt till den verksamheten, som ansvarar för sin egen klagomålshantering. Hörby kommun har dock tillsynsansvar över fristående förskolor och enskilda pedagogiska omsorger, och om du inte är nöjd med hur ditt ärende hanterats där, kan du anmäla det till kommunen för tillsyn och utredning.

Om du inte är nöjd efter kontakt med kommunen

Om du efter att ha vänt dig till kommunen fortfarande inte känner att frågan hanterats på ett tillfredsställande sätt, finns det statliga myndigheter som du kan vända dig till, beroende på klagomålets art:

  • Skolinspektionen – exempelvis vid brister i undervisning, stöd eller trygghet.
  • Barn- och elevombudet (BEO) – om en elev blivit kränkt och inte fått stöd.
  • Diskrimineringsombudsmannen (DO) – vid diskriminering på t.ex. kön eller etnisk bakgrund.
  • Arbetsmiljöverket – vid arbetsmiljöproblem för elever eller personal.
  • Skolväsendets överklagandenämnd – vid vissa beslut som kan överklagas, t.ex. kring åtgärdsprogram.

Vi arbetar för en öppen och lyhörd dialog och ser varje synpunkt som en möjlighet till förbättring. Tillsammans gör vi förskolan och skolan i Hörby ännu bättre.

Fick du hjälp av informationen på sidan?