Coronaviruset och covid-19

Coronavirus

Här kan du läsa mer om corona och var du ska vända dig i olika frågor.

Hörby kommun följer utvecklingen och agerar efter Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer kring covid-19.

Vad gäller?

För uppdaterad information om gällande råd och restriktioner just nu, vänd dig till krisinformation.se eller Folkhälsomyndighetens hemsidaFolkhälsomyndigheten rekommenderar alla som kan att vaccinera sig mot covid-19 för att minska spridningen av smittan.

Stanna hemma om du är sjuk

Det är viktigt att den som får symtom som kan bero på covid-19 stannar hemma från jobb och skola. Covid-19 kan ge lindriga symtom som liknar en förkylning, så det är viktigt att vara vaksam.

Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Ring 113 13 för allmän information om Covid-19 som inte rör sjukdomssymtom.

Så kan du förebygga smitta

En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när möjlighet till handtvätt inte finns.

Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindras smitta från att spridas och från att förorena händer.

Bakgrund

I slutet av 2019 upptäcktes ett nytt coronavirus i Wuhan, Kina. Sjukdomen som orsakas av viruset heter covid-19. WHO deklarerade den 11 mars 2020 att covid-19 är en pandemi.

Fick du hjälp av informationen på sidan?