Räddningstjänsten

Vi finns till för att rycka ut om du skulle drabbas av en brand, men också för att förhindra att bränder uppstår från början. När larmet går ska vi vara redo att lämna brandstationen inom fem minuter.

Vi är en deltidskår med stationer i Hörby, Önneköp och Askeröd. Totalt har vi nio personer i beredskap dygnet runt, året runt. När larmet ljuder i sökaren har de fem minuter på sig att ta sig till brandstationen och klä sig.

Räddningstjänsten har ett nära samarbete med räddningstjänsten i Höör. Bland annat har vi gemensam räddningschef och samma skadeförebyggande avdelning.

Vi har också insatschefsberedskap tillsammans med Höör där en person ansvarar för att samordna ledningen vid större händelser. Totalt delar fyra personer på den uppgiften.

Hörby ingår i Skåne Nordosts samarbete, med tillgång till brandingenjörskompetens och andra resurser inom personal och material.

Förebyggande arbete

Vi finns där om det skulle börja brinna, men det bästa är såklart att det inte börjar brinna från början. Ett mål är att det ska finnas brandvarnare i alla bostäder, ett annat att du ska veta hur du skyddar dig mot olyckor – och vad du ska göra om olyckan ändå skulle vara framme.

Vi satsar också på välutbildad personal och modern utrustning. Det är mycket viktigt att vi fortsätter utveckla räddningstjänsten för att vi ska kunna möta utmaningarna i ett modernt samhälle.

Så här jobbar vi

Räddningstjänsten bedriver både skadeförebyggande och skadeavhjälpande verksamhet.

Skadeförebyggande verksamhet

  • råd och anvisningar
  • tillsyn
  • utbildning

Skadeavhjälpande verksamhet

  • räddningsinsatser

Räddningstjänsten hjälper också till vid större händelser i grannkommunerna eller i hela Skåne. Vi får också hjälp av andra delar av Skåne om det behövs. Det finns gemensamma resurser i länet för bland annat räddningsledning och specialfordon vid till exempel kemikalieolyckor. I kommunens gränstrakter larmas dessutom närmaste räddningsstyrka, oavsett i vilken kommun olyckan skett.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of horby.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.