Kontaktperson

En kontaktperson är någon som regelbundet umgås och hittar på aktiviteter tillsammans med dig som har en funktionsnedsättning. Meningen är att du ska komma iväg på aktiviteter och träffa och lära känna andra människor.

Du kommer överens med din kontaktperson om var och när ni ska träffas, och utgår ifrån vad du behöver och vill göra. Omvårdnad ingår inte i kontaktpersonens arbetsuppgifter.

Vem kan få kontaktperson?

Du som har en funktionsnedsättning och som har rätt till stöd enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, kan ansöka om att få en kontaktperson.

Hur får jag en kontaktperson?

Du eller den som företräder dig ansöker om att du ska få en kontaktperson hos LSS-handläggare på kommunen. Ansökan ska helst göras skriftligt på en särskild blankett. Du kan också göra ansökan muntligt.

Handläggaren utreder om du har rätt att få en kontaktperson. För att kunna göra det behöver handläggaren träffa dig för att prata om vad du behöver för stöd. Du kan också lämna in ett intyg från exempelvis en läkare eller en psykolog.

Du får ett skriftligt beslut. Om dina behov ändras så att du behöver mer eller mindre hjälp måste du berätta det för handläggaren. Då prövas ditt beslut om kontaktperson igen.

Om du får avslag på din ansökan och inte får någon kontaktperson kan du göra en överklagan. I beslutet står hur du gör. Om du har frågor kan du kontakta din LSS-handläggare.

Vad kostar det att ha en kontaktperson?

Det kostar ingenting att ha en kontaktperson. Däremot betalar du själv för transporter, biljetter, mat och annat under aktiviteterna.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Om du vill ha personligt svar, så behöver du också ange din epostadress. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of horby.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.