Träblås

Till träblåsinstrumenten räknas saxofon och klarinett. Klarinetten passar perfekt i klassisk musik men även i jazz, folkmusik och world music. Saxofonen har en stor roll både i jazzmusik, rock, soul och populärmusik.

Saxofonen och klarinetten har liknande blåsteknik och munstycke. De båda instrumenten ingår i gruppen träblåsinstrument tillsammans med oboe, engelskt horn, fagott och flera andra instrument. Både saxofonen och klarinetten finns i flera storlekar. Båda två uppfanns av samma instrumentmakare på 1800-talet.

Clarineo – ett nybörjarinstrument

Clarineo är bra för dig som inte har fått så stora händer och fingrar att du kan nå och täcka alla klaffar på klarinetten. Clarineon väger mindre och är lättare att hålla i eftersom den är gjord i plast. Du börjar första spelåret med clarineo, och sedan övergår du till klarinett. Då brukar händerna och fingrarna ha vuxit till sig, och du har fått förkunskaper efter året med clarineo.

Undervisning

När du börjar spela clarineo kan du räkna med att vi går över till klarinett efter ett spelår. Du får gärna kolla med kompisarna om de vill börja spela tillsammans i grupp.
När du spelar klarinett eller saxofon kan du också få spela tillsammans med andra elever i skolans olika band och orkestrar. Att vara med i dessa ingår i kursavgiften.

Jag brukar bestämma vilken studietakt som känns rimlig i samråd med dig och dina föräldrar. Det är en frivillig verksamhet och det ska kännas lustfyllt att komma till KulturSkolan och spela.

Lärare

Jag som undervisar i träblås heter Olle Grane.

Ämnesinformation

  • På KulturSkolan har vi ett begränsat antal instrument för uthyrning för 395 kr/ termin.
  • Undervisningen sker på måndagar eller tisdagar på KulturSkolan eller i skolor runt om i kommunen.
  • Kostnad 730 kr/termin.
  • I avgiften ingår också ensemble
  • Vid frågor mejla olle.grane@horby.se

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of horby.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.