Tvärflöjt

Flöjter har funnits i alla tider i alla länder, och är troligtvis världens äldsta instrument. Tvärflöjten som vi känner den i dag har utvecklats i Europa de senaste 800 åren, så väljer du att spela tvärflöjt blir du en del av en flera tusen år lång tradition.

Precis som blockflöjten var tvärflöjten till en början helt gjord av trä, med öppna hål för fingrarna. Därför räknas den fortfarande till gruppen träblåsinstrument, även om den i dag vanligtvis tillverkas av metall.

I tvärflöjtsfamiljen har vi, förutom den ”vanliga” tvärflöjten, även piccolaflöjt, altflöjt och basflöjt. Dem kan du också få prova på Kulturskolan.

Undervisning

Du som väljer att spela tvärflöjt får också, förutom dina schemalagda individuella lektioner, ett par gånger per termin inbjudan att spela tillsammans med andra på Kulturskolan. Så småningom kan du även få börja spela blåsorkester. Ju längre tid du har spelat och ju mer du kan, desto oftare kan du spela med andra. Alla former av orkester och ensemble ingår i din kursavgift.

Lärare

Jag som undervisar i tvärflöjt heter Annika Carlsson Papaspiropoulos. Jag började spela tvärflöjt som 10‐åring i min hemstad Sölvesborg. Efter musikstudier på folkhögskola utbildade jag mig till tvärflöjtspedagog vid musikhögskolan i Örebro, där jag också har studerat och undervisat enligt Suzukipedagogiken. Jag började undervisa redan under min utbildningstid och det är fortfarande lika spännande att möta nya elever.

Tillsammans med min kollega Maria Kinell har jag utarbetat eget nybörjarmaterial: ”Min tvärflöjtsbok”, som finns på Notfabrikens förlag.

Om Du vill lyssna på olika flöjter kan Du göra det genom att följa den här länken: Stockholms Konserthus.

Ämnesinformation

  • På Hörby Kulturskola kan du börja spela tvärflöjt från årskurs 1.
  • Undervisningen sker i huvudsak dagtid måndag‐onsdag och kan ske på alla skolor i kommunen.
  • På onsdagskvällar sker ensemblespel och lektioner för gymnasieelever (samt elever på de skolor jag inte åker ut till) i Kulturskolans lokaler i Hörby.
  • Föräldrar är alltid välkomna på mina flöjtlektioner. Du som förälder är en viktig medspelare!
  • Läs mer om Kulturskolans tvärflöjtsundervisning på www.flauto.se
  • Kostnad 950 kr/termin.
  • Vid frågor mejla annika.papaspiropoulos@horby.se

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?